Arbeidsvoorwaarden in de horeca

11 juli 2017

Geschikt horecapersoneel is lastig te vinden. Met de juiste arbeidsvoorwaarden kun je goede mensen aantrekken. Een overzicht van mogelijke arbeidsvoorwaarden in de horeca.

Horeca-cao

In een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) staat welke arbeidsvoorwaarden je minimaal moet bieden aan je personeel. In de horeca is er - op het moment van deze publicatie - nog geen algemeen verplichte cao. Wel is er een cao van kracht voor leden van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en een andere cao voor leden van het Nederlandse Horeca Gilde (NHG). Op de website van de KHN lees je meer over de nieuwe horeca-cao die mogelijk verplicht wordt voor heel Nederland.

De laatste verplichte cao voor alle horecabedrijven liep af op 1 april 2014. Het ontbreken van een cao biedt jou als werkgever ook kansen. Zonder cao-voorschriften heb je namelijk de mogelijkheid om flexibeler om te gaan met zowel de primaire als de secundaire arbeidsvoorwaarden. Zorg dat je opvalt op de arbeidsmarkt door net iets meer te bieden dan de concurrent. Hieronder lees je welke speelruimte je daarbij hebt.

Let op

De oude horeca-cao kan nog wel gelden voor werknemers die vóór 1 april 2014 hun contract tekenden. Arbeidsovereenkomsten die daarna zijn afgesloten, vallen niet onder de cao, tenzij werkgever en werknemer in het contract expliciet vastleggen dat dit wel het geval is.

Tip

Bekijk de video hieronder over slimme arbeidsvoorwaarden in de horeca. 4 ondernemers uit Amsterdam delen hun ervaring.

Primaire arbeidsvoorwaarden

De belangrijkste afspraken die je met een nieuwe werknemer maakt vallen onder de primaire arbeidsvoorwaarden. Dit zijn afspraken over bijvoorbeeld salaris, werktijden, vakantiedagen, vakantiegeld, pensioen en onkostenvergoedingen. Je bent in elk geval verplicht om naast het salaris (minimaal het minimumloon) ook vakantiedagen (minimaal vier keer het aantal werkuren per week) en vakantiegeld (minimaal 8% van het brutojaarsalaris) toe te kennen.

Klaar voor nieuw horecapersoneel?

Vul de horecachecklist in en ontdek binnen enkele minuten hoe jij ervoor staat. Na afloop ontvang je een persoonlijk rapport met tips.

Doe de checklist

Het gaat hier om minimale verplichtingen. Dat geeft jou de kans om je te onderscheiden bij het aantrekken van nieuw personeel. Als je een hoger loon of een net iets gunstiger vakantieregeling biedt dan de andere werkgevers in jouw regio, zullen er meer sollicitanten op jouw vacature afkomen. Overweeg ook eens om werknemers minder lange diensten te laten draaien. Dat wordt gewaardeerd.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Naast de primaire arbeidsvoorwaarden kun je met nieuwe werknemers extra afspraken maken. Dit zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden. Deze afspraken zijn meestal afhankelijk van de functie die een werknemer bekleedt. Het gaat om extra voorwaarden die het werk aantrekkelijk moeten maken, zoals een dertiende maand, verzekeringen of opleidingsmogelijkheden.

Een overzicht van de belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarden voor de horeca:

  • Dertiende maand.
    Extra maandsalaris aan het einde van het jaar.
  • Prestatiebeloning.
    Extra salaris na een goede prestatie, bijvoorbeeld een bonus of winstuitkering.
  • Verzekeringen voor je personeel
    Zoals inkomenszekerheid bij arbeidsongeschiktheid of inkomenszekerheid voor nabestaanden bij overlijden (via een Anw-gatverzekering).
  • Reiskostenvergoeding.
    Vergoeding op basis van gereden kilometers of OV-kosten.
  • Kinderopvang. 
    Vergoeding van kinderdagverblijf of peuterspeelzaal voor één of meer dagdelen.
  • Opleiding.
    Vast budget en/of aantal dagen voor opleidingen, trainingen, cursussen en workshops.
  • Sport en ontspanning.
    Bijvoorbeeld een abonnement op de sportschool.
  • Kerstpakket.
  • Gratis koffie/thee en gratis of goedkope maaltijden.

Een leaseauto, laptop of telefoon van de zaak als secundaire arbeidsvoorwaarde is in de horeca minder gebruikelijk, tenzij dit echt nodig is voor de uitvoering van de functie. Maar uiteraard kun je ook dergelijke ‘incentives’ inzetten bij het aannemen van nieuw personeel of het motiveren van bestaande werknemers.

Tip

Veel voorzieningen aan je personeel kun je voordelig verstrekken dankzij de werkkostenregeling.

Bied arbeidsvoorwaarden op maat

Denk goed na over welke arbeidsvoorwaarden je het beste kunt bieden. De horeca kent vooral jonge werknemers. Met een voordelige pensioenregeling zul je hen niet zo snel over de streep trekken, maar met een opleidingsbudget of een smartphone wellicht wel.

Het slim inzetten van meerdere secundaire arbeidsvoorwaarden naast elkaar, zoals een abonnement op de sportschool, een opleiding en een dertiende maand, kan er misschien zelfs voor zorgen dat je sollicitant een lager basisloon accepteert. Probeer in elk geval arbeidsvoorwaarden te bieden die werknemers niet zo snel bij andere werkgevers vinden.

Leg de arbeidsvoorwaarden vast

Nadat jij en je nieuwe werknemer het arbeidsvoorwaardengesprek hebben gevoerd, is het zaak om alle afspraken formeel vast te leggen. Daarvoor gebruik je de individuele arbeidsovereenkomst. Hanteer je secundaire arbeidsvoorwaarden die voor alle personeelsleden gelden? Dan kun je deze ook vastleggen in een afzonderlijk personeelshandboek. In de individuele arbeidsovereenkomsten neem je dan een verwijzing naar dit handboek op.

Bespaar op personeelskosten

Door slimme arbeidsvoorwaarden te creëren, kun je aanzienlijk besparen op personeelskosten. Meer weten over alle kosten rondom personeel en hoe je er slim op kunt besparen? Lees het gratis whitepaper over personeelskosten.

Wat doe je als er brand uitbreekt in de keuken of je chef-kok een bedrijfsongeval krijgt?

 

Zorg dat jouw zaak blijft bestaan als het even tegenzit. 

Bekijk de mogelijkheden

11 juli 2017
Je kunt alleen reageren als je cookies niet hebt geweigerd. Op deze pagina lees je meer over cookies. Zet cookies aan.

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

Ben jij klaar voor (meer) horecapersoneel?

X
Checklist horecapersoneel

Vul de horecachecklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.