Wat zijn de kosten van personeel?

kosten personeel hoeveel

Krijg grip op je kosten en ga direct aan de slag met bespaartips.

Bouw zieke werknemer blessure kosten
Bouw zieke werknemer blessure kosten

Zieke werknemer in de bouw, wat zijn de kosten?

Een zieke werknemer kan je bouwbedrijf veel geld kosten. Maar hoeveel precies? En hoe voorkom je onnodige kosten? Tips voor ondernemers in de bouw.

Ziekte­verzuim is een groot risico in de bouw. Werknemers in de bouw hebben meer kans op een blessure of langdurige ziekte, omdat zij vaak gevaarlijk en/of fysiek zwaar werk moeten doen.

Als een werknemer ziek is, kan dat een grote impact hebben op je bouwbedrijf. Zeker als je afhankelijk bent van deze vakman of vakvrouw. Een vervanger is vaak moeilijk te vinden. Daarnaast kost het je bedrijf iedere dag geld.

Kosten zieke werknemer bouw

Met welke kosten krijg je te maken als je werknemer ziek is? Houd rekening met de volgende vier kostenposten:

1. Loon doorbetalen

Volgens veel bouw-cao's moet je een zieke werknemer het eerste halfjaar 100 procent van zijn loon doorbetalen. Als je bedrijf geen cao heeft, moet je volgens de wet minimaal 70 procent van het loon betalen, waarbij je in het eerste jaar niet onder het minimumloon mag komen.

Bij een oproepovereenkomst ben je in veel situaties ook verplicht loon door te betalen. Dit is afhankelijk van het type contract en de situatie. Als je personeel inzet via een uitzendbureau of een payrollbedrijf, hoef jij geen loon door te betalen bij ziekte.

Tip: Raadpleeg je cao en de wettelijke regels voor loondoorbetaling bij ziekte

Houd bij de loonkosten ook rekening met de opbouw van het vakantiegeld en het afdragen van de loonheffingen. Dat loopt gewoon door als je werknemer ziek is.

2. Vervanging

Wie gaat het werk van jouw zieke werknemer overnemen? Misschien kun je het binnen je bedrijf opvangen. Denk aan extra inzet van andere vaste werknemers of oproepkrachten. Je kunt ook een beroep doen op een uitzendbureau of een zzp'er. 

Verzeker je personeel tegen ziekte

Zieke werknemer in de bouw?

Blessures en ziektes liggen constant op de loer. Je kunt er veel geld mee kwijt zijn, maar dat hoeft niet! Wapen je tegen de gevolgen van verzuim.

De kosten voor vervanging kunnen enorm verschillen. In de meeste gevallen maak je dubbele kosten. Als je extern een invaller inhuurt, ben je al snel 30 procent meer kwijt dan het loon van je zieke werknemer.

3. Omzetverlies

In de meeste gevallen is er ook sprake van omzetverlies als een werknemer uitvalt. Een eventuele nieuwe kracht moet ingewerkt worden. Hij maakt mogelijk meer fouten en is in het begin waarschijnlijk minder productief. Dat zorgt voor productieverlies.

Bij omzetverlies moet je ook rekening houden met de tijd die jij of een andere leidinggevende kwijt is aan de zieke werknemer en zijn vervanging. Die tijd had je namelijk ook kunnen gebruiken om meer omzet te genereren.

4. Re-integratie

Als een werknemer ziek is, kunnen er ook extra kosten volgen voor zijn re-integratie. Denk aan extra rekeningen van je arbodienst. In sommige gevallen moet je ook de werkplek of omstandigheden aanpassen zodat je werknemer weer aan de slag kan.

Rekenvoorbeeld zieke werknemer bouw

Een voorbeeld uit de praktijk. Stel: jouw timmerman valt van een trap. Hij breekt zijn been en loopt een vervelende rugblessure op. Hij is drie maanden niet inzetbaar. Hoeveel geld gaat dat je ongeveer kosten?

Loonkosten timmerman tijdens verzuim:

  • Hij heeft een bruto maandsalaris van 2.500 euro.
  • Hij is 3 maanden uit de roulatie.
  • Volgens je cao betaal je hem tijdens zijn ziekte 100 procent van het loon. In de periode van ziekte is dat 7.500 euro.
  • Doorlopende werkgeverslasten (loonheffingen): 1.850 euro
Zieke werknemer bouw
Totaal loonkosten tijdens ziekte: 9.350 euro

Extra kosten door verzuim:

  • Kosten voor verzuimbegeleiding en re-integratie: 300 euro.
  • Vervanging door tijdelijke timmerman: 9.000 euro.
  • Omzetverlies door verzuim: 1.500 euro
 
Totaal extra kosten door verzuim: 10.800 euro

Tip: Rekentool zieke werknemer bouw

De exacte kosten verschillen per situatie. Wil je weten wat het jouw bedrijf precies kost als een werknemer kort of lang ziek is? Maak dan zelf een nauwkeurige berekenng van de kosten. Gebruik bijvoorbeeld de handige rekentool van TNO en CBS als basis.

Minder zieke werknemers? Gebruik de Checklist verzuim voorkomen!

Kosten zieke werknemer beperken

Hoe kun je verzuimkosten voorkomen en beperken in de bouw? Drie tips:

  1. Veiligheid eerst! Zorg ervoor dat het risico op ongelukken en blessures zo klein mogelijk is binnen jouw bedrijf. Lees het artikel Veilig werken in de bouw, 7 richtlijnen.
  2. Probeer onnodig ziekte­verzuim binnen je bedrijf te verlagen door er actief mee aan de slag te gaan. Benut de praktische tips van bouwondernemer Klaas Keizer.
  3. Ga voor zekerheid. Neem een verzuim­verzekering voor de bouw. Zo'n verzekering geeft je financiële zekerheid als je een zieke werknemer moet uitbetalen. Daarnaast helpt de verzekeraar je ook bij een effectieve aanpak van verzuim.

Bouw ondernemer risicos

Ken jij de risico's in de bouw?

In de bouw ligt een ongeluk op de loer. Hoe kun je risico's voorkomen en de schade beperken? Zorg dat jouw bouwbedrijf blijft bestaan als het even tegenzit.

Meest gelezen

Whitepapers en online tests