Ziekteverzuim horeca
Ziekteverzuim horeca

Ziekte­verzuim het laagst in de horeca

In de horeca is het ziekte­verzuim het laagst. Het ging in het tweede kwartaal van 2015 om een percentage van 2,1 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het gemiddelde ziekte­verzuim was in het afgelopen kwartaal 3,7 procent. Daarbij waren de verschillen tussen de bedrijfstakken groot. Zo lag het ziekte­verzuim in het onderwijs met 4,9 procent meer dan twee keer zo hoog als in de horeca. De bouw zat met 3,7 procent precies op het gemiddelde.

Het CBS publiceerde ook resultaten van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden. Daaruit blijkt dat vorig jaar 43 procent van de werknemers zich in de voorafgaande twaalf maanden weleens ziek heeft gemeld. Gemiddeld meldden zij zich in 2014 één keer ziek en was de verzuim­duur ruim zes dagen.

Bijna een kwart van de ziekmeldingen kwam volgens de werknemers (deels) voort uit omstandigheden op het werk. Bij de overige driekwart van de ziekmeldingen had de oorzaak niets met het werk te maken. Griep was een veel voorkomende reden voor werknemers om zich ziek te melden.

Tip

Wil je verzuim in je bedrijf voorkomen? En weten hoe je dit personeels­risico kunt afdekken met een ziekte­verzuim­verzekering? Lees dan vijf vragen over deze verzekering.

Bron: CBS

Meest gelezen

Minimumloon in de horeca, zo werkt het

184115 Wat is het minimumloon in de horeca? En wat betaal je als een horecawerknemer nog maar 16, 17, 18, 19 of 20 jaar is? Alles over het minimumloon en minimumjeugdloon in de horeca.

Uurloon in de horeca, hoe zit het precies?

157918 In de horeca wordt vaak gewerkt met een uurloon. Hoe bereken je het uurloon? Wat is het minimumuurloon in de horeca? En betaal je een hoger uurloon op feestdagen en zondagen?

Whitepapers en online tests