Personeel aannemen zakelijke dienstverlening
Personeel aannemen zakelijke dienstverlening

Personeel aannemen in de zakelijke dienstverlening, 5 tips

Goed personeel voor de zakelijke dienstverlening vind je niet zomaar. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten? Vijf tips.

1. Bepaal je behoefte aan personeel

Het ene bedrijf is het andere niet. Sommige zakelijke dienstverleners kampen met een structureel personeels­tekort. Andere bedrijven in de branche kunnen het werk prima aan en vangen piektijden op door extra uitzendkrachten in te huren.

Maar wat nu als je met je bedrijf daar net tussenin zit? Hoe bepaal je of je toe bent aan nieuw personeel? Pak het planmatig aan en zet eerst alle mogelijkheden op een rijtje. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Is vast personeel de beste optie voor mijn bedrijf?
  • Heb ik structureel genoeg werk voor personeel?
  • Heb ik genoeg geld voor personeel?
  • Levert personeel mij genoeg extra omzet en winst op?
  • Kan ik personeel managen en motiveren?

Denk na over de juiste contractvorm

Arbeidscontracten zijn er in vele soorten en maten: vast of flexibel, uitzend- of payrollconstructie, detachering of freelancers. Bedenk vooraf welke contractvorm past bij jouw bedrijfsvoering en financiële mogelijkheden.

kosten personeel

Krijg grip op personeels­kosten

Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeels­kosten op een rij en 5 manieren om te besparen.

Verdiep je goed in de regels en houd rekening met eventuele valkuilen. Een nulurencontract biedt bijvoorbeeld veel flexibiliteit, maar er zitten wel haken en ogen aan. Zo kan in bepaalde gevallen een vast contract ontstaan.

Bereken de personeels­kosten

In de zakelijke dienstverlening werken doorgaans goed opgeleide werknemers. Daar hangt een pittig prijskaartje aan. Het is daarom verstandig een goede kostencalculatie te maken, voordat je besluit nieuwe werknemers te gaan werven.

Heb je al mensen in dienst, dan weet je ongeveer wat een werknemer kost. Maar heb je wel een volledig beeld van alle personeels­kosten in de zakelijke dienstverlening?

Tip

Test nu of jij al klaar bent voor nieuw personeel. Doe de checklist en ontvang een persoonlijk rapport.

2. Stel een functieprofiel op

Heb je voor jezelf besloten dat je personeel in dienst wilt nemen? Dan is nu het moment daar om te bepalen naar welke werknemer je precies op zoek bent. Een goed hulpmiddel daarbij is het functieprofiel.

Een functieprofiel wordt ook wel een functieomschrijving genoemd. Je beschrijft kort de inhoud van een functie en de functie-eisen. Je geeft zo duidelijk mogelijk aan wat je van je toekomstige werknemer verwacht.

Welke rol of positie gaat de nieuwe werknemer krijgen in je bedrijf? Is het een creatieve functie of juiste een administratieve? Is het een senior of een junior? Allround of specialist? Gaat hij leidinggeven of niet? Denk op basis hiervan goed na over de juiste functienaam. Die is namelijk cruciaal bij je werving.

Tip

Valt jouw bedrijf onder een van de cao’s in de zakelijke dienstverlening? Gebruik dan de functienamen uit de cao voor jouw bedrijf.

3. Wees creatief bij het werven

Waar vind je nu de juiste ICT’er, pr-adviseur, designer, architect of accountant? Het beste advies is: zet niet alles op één kaart, maar wees creatief en benut verschillende kanalen voor het werven van nieuw personeel. Enkele mogelijkheden:

  • Social media

Veel zakelijke dienstverleners werven via social media, omdat de doelgroep via deze digitale kanalen goed te bereiken is. LinkedIn, Twitter en Facebook lenen zich uitstekend om vacatures bij potentiële kandidaten onder de aandacht te brengen. Het is bovendien een stuk goedkoper dan een dure personeels­advertentie.

  • Via-via

Vraag rond in je eigen netwerk. Benut ook referral recruitment. Dat is werven via je eigen personeel. Misschien kennen zij mensen die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging. Vraag je personeel om de vacature op social media te delen, dan verspreidt het nieuws dat je bedrijf iemand zoekt zich razendsnel.

  • Uitzend of detachering

Je kunt het zoeken naar geschikte kandidaten ook overlaten aan gespecialiseerde bedrijven, zoals een uitzend- of detacheringsbureau. Zij hebben veel ervaring op dit vlak, dus waarom zou je daar niet van profiteren? Bovendien bespaar je jezelf zo een hoop extra werk en rompslomp.

Meer opties?

Lees het artikel Goed personeel vinden in de zakelijke dienstverlening. Benut ook de waardevolle tips van de geïnterviewde ondernemers in dit artikel.

4. Voer meerdere sollicitatiegesprekken

Werf je via diverse kanalen, dan is de kans groot dat je flink wat reacties krijgt. Welke stappen neem je vervolgens tijdens de sollicitatieprocedure?

Om te beginnen beoordeel je elke kandidaat op zijn sollicitatiebrief en cv. Je kunt eventueel ook referenties natrekken bij voorgaande werkgevers.

Bega daarna niet de fout om direct de kandidaat met de beste papieren te kiezen. Beter is het om een selectie te maken van vier of vijf sollicitanten die het meest geschikt lijken voor de functie en hen uit te nodigen voor een of meer gesprekken.

In de gesprekken bepaal je of de kandidaten voldoen aan het aan het door jou opgestelde functieprofiel. Als leidraad hierbij kun je deze 7 vragen gebruiken.

Tip

Je kunt een kandidaat ook een dag stage laten lopen om te kijken of hij echt geschikt is voor de functie.

5. Maak een goed arbeidscontract

Als alles goed gaat, levert de sollicitatieprocedure de gedroomde kandidaat voor de functie op. De volgende stap is het officieel in dienst nemen van de nieuwe werknemer. Wat houdt dat precies in?

Om te beginnen bespreek je samen met je werknemer de hoogte van het salaris. Valt je bedrijf onder een verplichte cao, dan moet het salaris aansluiten bij de cao-voorschriften. Zo moet je per functiegroep rekening houden met een bepaald minimumloon.

Ook werktijden, het aantal vakantiedagen en het vakantiegeld komen in dit gesprek aan bod. Verder kun je allerlei extra afspraken maken (secundaire arbeidsvoorwaarden) om je werknemer te belonen. Denk bijvoorbeeld aan een extra prestatiebeloning.

Tip

Laat vooral zien dat je voldoet aan de richtlijnen van goed werkgeverschap.

Zodra jij en je werknemer het eens zijn over de arbeidsvoorwaarden kun je een arbeidscontract opstellen. Zorg dat het contract aan de wettelijke eisen voldoet. Laat het bij voorkeur controleren door een jurist of adviseur met juridische kennis.

Als het contract klaar is, hoeven jij en de gekozen kandidaat het alleen nog maar te ondertekenen en dan is het officieel: je hebt er een nieuwe werknemer bij. Gefeliciteerd!

zakelijke dienstverlener ondernemer risico

Zakelijke dienstverlener

Een beroepsfout kan je een fikse schadeclaim opleveren. Zorg dat jouw zaak blijft bestaan als het even tegenzit.

Meest gelezen

Prestatiebeloning, hoe werkt dat?

Met een prestatiebeloning kun je als ondernemer je werknemers belonen als zij een bepaalde prestatie leveren. Op die manier stimuleer je werknemers individueel of in teamverband doelen te halen. Hoe werkt dat in de praktijk?

Cao's in de zakelijke dienstverlening

Wat staat er in een cao? Wat zijn de voor- en nadelen? En welke cao’s zijn verplicht in de zakelijke dienstverlening? Een overzicht, van architecten-cao tot schoonmaak-cao.

Personeels­kosten in de zakelijke dienstverlening

In de zakelijke dienstverlening leggen personeels­kosten veel gewicht in de schaal. Als ondernemer in deze branche besteed je hier dan ook de nodige aandacht aan. Enkele aandachtspunten en tips voor zakelijke dienstverleners.

Whitepapers en online tests