Soorten arbeidscontracten en hoe ze te beëindigen

- bijgewerkt op 17 februari 2020
Soorten arbeidscontracten

Arbeidscontracten heb je in verschillende vormen. In dit artikel vind je een overzicht met de zes belangrijkste overeenkomsten voor vast en flexibel personeel, inclusief de mogelijkheden om ze te beëindigen.

Soorten arbeidscontracten

Bij het aannemen van personeel heb je verschillende opties. Zo heb je de keuze uit vaste en flexibele contracten.

Met vaste contracten kun je werknemers voor een langere tijd aan je binden. Kies je voor flexibele contracten, dan kun je door de flexibiliteit makkelijker pieken en dalen opvangen.

Het is verstandig om als werkgever op de hoogte te zijn van alle mogelijkheden. Op die manier weet je welk soort arbeidscontract het beste past bij de situatie van jouw bedrijf en de betreffende functie. Je kunt bijvoorbeeld uitgaan van alleen vast of flexibel personeel, of van een mix daarvan.

Let op

Elk soort arbeidscontract heeft voor- en nadelen en specifieke aandachtspunten. Door de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) is er recent weer wat veranderd. Laat je daarom altijd adviseren door een advocaat of jurist.

Arbeidscontracten, 6 soorten:

1. Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (vast contract)

Een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd heet ook wel een vast contract of vast dienstverband.

Het verschil met een tijdelijk dienstverband is de manier van beëindigen. Vaak is dat ontslag met wederzijds goedvinden of ontslag via het UWV of de kantonrechter. Dit in tegenstelling tot een tijdelijk dienstverband, dat meestal automatisch stopt.

Beëindigingsmogelijkheden:

2. Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd (flexibel contract)

Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd noemen we ook wel een tijdelijk contract of tijdelijk dienstverband. Die ga je aan voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld een halfjaar of een jaar. Daarna eindigt de overeenkomst meestal automatisch.

Krijg grip op personeelskosten

Lees het gratis whitepaper met daarin:

  • De waarde van personeel
  • Personeelskosten op een rij
  • 5 manieren om te besparen

Download whitepaper

Je kunt tot drie keer toe iemand een tijdelijk geven. Bij de vierde keer, of na een totale duur van drie jaar, ontstaat een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Als je een tijdelijk contract van zes maanden of langer niet verlengt, moet je als werkgever wel rekening houden met de aanzegtermijn.

Beëindigingsmogelijkheden:

Let op

Als je onderneming valt onder een eventuele verplichte cao, moet je mogelijk rekening houden met specifieke bepalingen over tijdelijke contracten.

Tip

Wil je goed kunnen inspelen op een wisselend werkaanbod? Kies dan voor een min-maxcontract.

3. Uitzendovereenkomst (flexibel contract)

Een uitzendovereenkomst kenmerkt zich door flexibiliteit. Je huurt een uitzendkracht in wanneer dat nodig is en je kunt er in principe ook zo weer vanaf.

Ook heb je geen loondoorbetaling bij ziekte, zoals bij werknemers met een arbeidsovereenkomst. Het uitzendbureau is de officiële werkgever en is verantwoordelijk voor het loon.

Je moet bij het inhuren van een uitzendkracht onder meer rekening houden met een aantal aandachtspunten.

Beëindigingsmogelijkheden

  • uitzendkracht terugsturen naar het uitzendbureau

4. Detacheringsovereenkomst (flexibel contract)

Bij detachering is een werknemer op tijdelijke basis elders werkzaam. Een werknemer staat bijvoorbeeld op de loonlijst bij een detacheringsbedrijf. Dit bedrijf kan dan op basis van een detacheringsovereenkomst personeel aan je uitlenen.

Net als bij een uitzendovereenkomst hoef je geen loon door te betalen bij ziekte. Wel zul je over zaken als vakanties, loonsverhogingen en opleidingen moeten overleggen met het detacheringsbureau.

Beëindigingsmogelijkheden:

  • detacheringsovereenkomst beëindigen

5. Modelovereenkomst (flexibel contract)

Een freelancer of zzp'er kun je onder meer inhuren om een specifieke klus te klaren of omdat je zijn deskundigheid tijdelijk nodig hebt. Je kunt de afspraken vastleggen in een modelovereenkomst. Als de opdracht afgerond is, neem je per direct afscheid van elkaar.

Het is wel van belang dat de zelfstandige geen verkapte werknemer is, met bijbehorende rechten en plichten. Veel opdrachtgevers maken daarom gebruik van een door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst.

Die kan zorgen voor meer duidelijkheid over de arbeidsrelatie, maar dan moet je wel werken volgens de modelovereenkomst.

Beëindigingsmogelijkheden

  • opzeggen modelovereenkomst

6. Oproepovereenkomst (flexibel contract)

Een oproepovereenkomst, zoals een nulurencontract of een min-maxcontract, is handig als je een werknemer niet wekelijks voor hetzelfde aantal uren nodig hebt. De werknemer is dan op oproepbasis beschikbaar.

Maar let op: als je de werknemer regelmatig oproept, heeft hij al snel recht op een vast contract.

Beëindigingsmogelijkheden

  • zie onder arbeidsovereenkomst voor bepaalde of onbepaalde tijd (afhankelijk van het soort arbeidsovereenkomst)

Voor welk type arbeidscontract moet je nu kiezen?

In de video hieronder van INretail worden enkele belangrijke afwegingen genoemd. 

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Lees meer over de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, zakelijke dienstverlening of persoonlijke dienstverlening en beperk je risico's.

Ga voor zekerheid

- bijgewerkt op 17 februari 2020

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.