Seizoensarbeid regels
Seizoensarbeid regels

Alles wat je moet weten over seizoenswerk

Met het aanbreken van de zomer is ook de tijd voor seizoensarbeid aangebroken. Seizoenswerkers of vakantiekrachten zijn ideaal om een tijdelijke piek op te vangen. Waar moet je als werkgever op letten? Zo pluk je er de vruchten van.

Kenmerkend voor seizoensarbeid is dat het werk aan het einde van een seizoen automatisch eindigt. Seizoenswerk komt veel voor in de agrarische sector, de horeca en de toeristische sector.

De overeenkomst is dat de hoeveelheid werk ineens sterk toeneemt. Denk bijvoorbeeld aan de horeca die profiteert van zomers weer of fruittelers die in een korte tijd de oogst moeten plukken. Seizoensarbeid kan enkele weken of maanden duren.

Arbeids­overeenkomst voor seizoenswerk

Wat voor soort contract moet je iemand geven voor seizoensarbeid? Het gaat meestal om een arbeids­overeenkomst voor bepaalde tijd. Ook wel een tijdelijk contract genoemd.

Het is dus een normale arbeids­overeenkomst waarop de regels uit het arbeidsrecht volledig van toepassing zijn.

Contract seizoenswerk beëindigen

In het seizoenscontract leg je duidelijk vast wanneer het contract eindigt. Je hebt hiervoor een aantal mogelijkheden. Bijvoorbeeld:

  • Op een afgesproken datum.
  • Na afloop van het seizoen. 
  • Bij het intreden van een bepaalde gebeurtenis.

In het eerste geval moet je vooraf weten op welke datum er geen behoefte meer zal zijn aan extra seizoenswerkers. In het tweede geval omschrijf je duidelijk wanneer het seizoen eindigt, zodat hierover geen misverstanden kunnen ontstaan.

Je kunt er ook voor kiezen om een bepaalde gebeurtenis te omschrijven waardoor het contract afloopt. Bijvoorbeeld als de oogst volledig afgerond is, als het aanhoudend slecht weer is, of iets dergelijks. Zo voorkom je dat je seizoenswerkers moet blijven betalen, terwijl er geen werk meer is.

Controleer altijd de regels in je cao en overleg met een juridisch expert of het contract voldoet aan de wet.

Kenmerken seizoenscontract

Een contract voor seizoenswerk heeft een paar bijzondere kenmerken die afwijken van andere arbeidscontracten. Om het seizoenscontract stop te zetten heb je geen ontslagvergunning nodig, je hoeft geen opzegtermijn af te spreken en je bent niet gebonden aan de ontslagverboden.

Bekijk handige voorbeelden van een arbeidscontract.

Flexibel contract seizoenswerk

Je kunt ook kiezen voor een contract met flexibele werktijden, zoals een nulurencontract of min-maxcontract. Dit is helemaal handig als je van tevoren niet precies weet hoeveel werk er gaat komen. Je kunt dan een werknemer oproepen zodra er werk aan komt.

Zorg wel voor een voorspelbaar werkpatroon. Houd je aan de Richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden.

branche risico

Ken jij de risico's al?

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Ontdek de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, persoonlijke of zakelijke dienst­verlening en beperk je risico's.

Subsidie seizoenswerk

Het inhuren van een seizoenswerker heeft financiële voordelen. Huur je studenten of scholieren in? Maak dan gebruik van de studenten- en scholierenregeling. Hierdoor betaal je minder loonbelasting en volks- en werknemers­verzekeringen. 

Minder loonheffing seizoensarbeid

Bij het berekenen van de loonheffing mag je gebruik maken van het kalenderkwartaal. Deze langere periode houdt in dat je in de praktijk vaak minder of helemaal geen loonheffing hoeft in te houden.

Vakantiekracht vinden, hoe doe je dat?

Je hebt voor een bepaalde periode extra capaciteit nodig, maar waar en hoe weet jij de beste seizoenswerkers te vinden? Kijk eerst rond in je eigen netwerk. Is het vakantiewerk wat ook door een jongere kan worden gedaan?

Oproep via social media

Vraag eens rond in familie- of vriendenkring. Er is altijd wel een scholier of student die een zakcentje wil verdienen. Je kunt natuurlijk ook social media inzetten, zoals Facebook, Instagram of LinkedIn. Of zet een uitzendbureau of payrollbedrijf in. Zij hebben vaak vakantiewerkers in hun bestand.

Lees meer over het inhuren van een vakantiekracht.

Seizoensarbeid contract wet regels seizoen arbeid zomer vakantie werk seizoenswerk

Waar moet je op letten bij seizoensarbeid?

Bij seizoenswerk moet je letten op een aantal wetten en regels. Voorkom fouten met zure gevolgen. Bekijk deze aandachtspunten voor werkgevers.

Ketenbepaling seizoensarbeid

Bij seizoensarbeid heb je te maken met de ketenbepaling en de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Hierdoor heeft een werknemer na drie tijdelijke contracten in drie jaar, recht op een vast contract.

De keten van achtereenvolgende contracten kan alleen worden doorbroken door een pauze te hanteren van zes maanden. Dit levert problemen op bij seizoensarbeid.

Door een uitzondering op de ketenregeling kan de tussenpoos van zes maanden worden verkort naar maximaal drie maanden. Dit is mogelijk voor functies waarin de werkzaamheden als gevolg van klimatologische of natuurlijke omstandigheden seizoensgebonden zijn en maximaal negen maanden per jaar kunnen worden verricht.

Deze versoepeling kan door werkgevers en vakbonden worden aangepast in de cao. De overheid bepaalt voor welke functies en sectoren dit geldt. De afwijkende regels worden vervolgens opgenomen in de betreffende cao’s.

Ketenbepaling aangepast

Lees meer over de huidige ketenbepaling.

Minimumloon voor seizoenswerk

Net als bij een vaste werknemer moet je je ook bij een seizoenswerker aan de regels voor het minimumloon houden. Betaal ook deze werknemers het wettelijk minimumloon en voorkom boetes en sancties.

Voor werknemers onder de 21 jaar betaal je het minimum jeugdloon.

Jongeren als vakantiekracht

Werken er jongeren in je bedrijf als vakantiekracht? De Rijksoverheid stelt regels voor jongeren tussen de 13 en 18 jaar. Zij mogen bepaalde werkzaamheden nog niet doen. Tot 18 jaar moet je ook rekening houden met de maximale werktijden en extra pauzes.

Lees bijvoorbeeld meer over de werktijden voor 15- en 16-jarigen.

Buitenlandse seizoenswerkers

Huur je seizoenswerkers in uit het buitenland, bijvoorbeeld uit Polen of andere landen in Oost-Europa? Houd dan rekening met extra regels en voorwaarden. Lees meer over buitenlanders en immigranten inhuren.

Seizoenswerker ziek?

Seizoenswerkers hebben dezelfde rechten en plichten als de rest van je personeel. In het geval van ziekte, moet je als werkgever een seizoenswerker doorbetalen tot maximaal het einde van zijn contract.

Lees meer over loondoorbetaling bij ziekte.

Daarnaast ben je verplicht je seizoenswerker goed te begeleiden als hij ziek is. Hiervoor gelden ook dezelfde regels als bij andere werknemers. Je moet dus zorgen voor professionele verzuim­begeleiding en re-integratie.

Zekerheid horecapersoneel

Ga voor zekerheid in de horeca

Wat doe je als er brand uitbreekt in de keuken of je kok een bedrijfsongeval krijgt? Zorg dat jouw horecazaak blijft bestaan als het even tegenzit. 

Vragen over seizoenswerk

  • Wat is seizoenswerk?

    Bij seizoenwerk gaat het over werkzaamheden in een bepaalde periode. Bijvoorbeeld oogstwerkzaamheden in het voorjaar of in de zomer. Het gaat om werk dat afhankelijk is van het seizoen. Seizoenswerk komt veel voor in de agrarische sector, de horeca en de toeristische sector.

  • Welke wetten en regels zijn er voor seizoensarbeid?

    Bij seizoenswerk voor jongeren moet je rekening houden met de regels per leeftijd. Jongeren mogen niet alle werkzaamheden doen, ook niet tijdens vakantiewerk of seizoenswerk. Daarnaast gelden er regels voor werktijden. Ze mogen een beperkt aantal uren per dag en per week werken. Bij het salaris van een seizoenwerker moet je rekening houden met het minimumloon per leeftijd.

  • Wat zegt de wet over werktijden?

    In de Arbeidstijdenwet (ATW) staat precies omschreven hoeveel uren jouw seizoensarbeiders per dag en per week mogen werken. Er staat in hoe vaak, hoe lang en op welke momenten zij recht hebben op een pauze of op rusttijd. In de Arbeidstijdenwet staan ook de regels over dagdiensten, nachtdiensten en ploegendiensten.

  • Hoe werkt seizoensarbeid in de horeca?

    Heb je het extra druk als de zon schijnt? In de zomermaanden kun je vakantiewerkers inzetten uit Nederland of uit het buitenland. Houd je aan de cao-regels voor invalkrachten en seizoenkrachten in de horeca.

  • Wanneer geldt de werktijdenwet?

    De Arbeidstijdenwet geldt voor alle werknemers van 18 jaar en ouder die in loondienst werken. Ook stagiairs, uitzendkrachten en seizoenswerkers vallen onder deze wet. Voor werknemers van 17 jaar en jonger zijn afzonderlijke regels opgenomen. Ook zijn er speciale regels voor zwangere vrouwen en vrouwen die net zijn bevallen. Soms geldt de werktijdenwet zelfs voor zzp'ers en freelancers, bijvoorbeeld als de veiligheid van derden in het spel is.

Meest gelezen

Nulurencontract, 10 vragen en antwoorden

Met een nulurencontract heb je een grote mate van flexibiliteit, maar tegelijk loop je het risico dat een vaste arbeids­overeenkomst ontstaat. 10 vragen en antwoorden over de juiste toepassing van nulurencontracten.

Vast contract, wat zijn de regels?

Een vast contract sluit je af als je een werknemer langdurig aan je bedrijf wil binden. Maar wat houdt zo’n arbeids­overeenkomst voor onbepaalde tijd in, wanneer sluit je dit contract en hoe beëindig je het?

Hoe werkt detachering van personeel?

Als ondernemer kun je ook tijdelijk een werknemer 'inhuren' van een ander bedrijf. Dat heet detachering. Zo kun je snel over deskundig personeel beschikken. Hoe werkt detachering precies?

Kan een eenmanszaak personeel aannemen?

De term eenmanszaak roept soms vragen op. Bijvoorbeeld de vraag of je dan ook personeel kunt inhuren. Lees meer over de mogelijkheden die je hebt als ondernemer met een eenmanszaak.

Whitepapers en online tests