Wanneer is payrolling interessant?

- bijgewerkt op 21 november 2016
Payrolling

Payrolling is duurder dan vast personeel, maar bespaart je als werkgever een hoop gedoe. Het payrollbedrijf neemt namelijk de administratieve verplichtingen van je over. Wat betaal je voor deze dienstverlening?

Payrolling

Een voordeel van payrolling is dat je minder administratieve rompslomp hebt. De medewerkers staan namelijk op de loonlijst van het payrollbedrijf. Voor een opslag bovenop het brutoloon van de werknemer neemt een payroller je het volgende uit handen:

Zie er wel op toe dat het payrollbedrijf als werkgever invulling geeft aan de bovenstaande elementen van een arbeidsovereenkomst. Als het alleen een constructie is om gemakkelijk van personeel af te komen, bestaat er een kans dat de rechter jou op een later moment aanmerkt als werkgever.

Personeel aannemen?

Dat is goed nieuws, want daarmee gaat je bedrijf groeien. Met dit complete pakket aan personeelsverzekeringen dek je de risico’s van werkgeverschap af en zorg je goed voor je personeel.

Lees verder

Payroll versus uitzendbureau

De activiteiten van een payrollbedrijf komen overeen met die van een uitzendbureau. Het verschil is dat je bij payroll zelf de werving en selectie van werknemers voor je rekening neemt. Daardoor is dit een goedkopere optie dan het inzetten van uitzendkrachten.

Omrekenfactor payroll

De kosten van payrolling variëren per payrollbedrijf, maar ieder bedrijf gaat uit van het brutoloon van de werknemer die bij jou komt werken, plus een opslag. De hoogte van die opslag wordt weergegeven met een omrekenfactor. Dit getal vermenigvuldig je met het brutoloon.

De hoogte van de omrekenfactor is onder meer afhankelijk van:

  • de keuze voor een bepaald payrollbedrijf
  • het aantal uren dat de betreffende werknemer werkt
  • de hoogte van het brutoloon

In de praktijk ligt de omrekenfactor gemiddeld tussen de 1,50 en 1,75. Daarnaast betaal je vaak extra kosten bij ziekteverzuim. Lees daarvoor goed de voorwaarden van het payrollbedrijf waar je mee in zee gaat.

Let op

De kosten van payrolling kunnen onverwacht hoger uitvallen. Als je payrollbedrijf geen loonheffingen en socialeverzekeringspremies betaalt, kan de Belastingdienst je daarvoor aansprakelijk stellen.

Beperk je aansprakelijkheid door gebruik te maken van een payroller met een keurmerk van de Stichting Normering Arbeid en een zogenaamde g-rekening.

- bijgewerkt op 21 november 2016

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Wat zijn de kosten van personeel?

X
Kosten van personeel

Krijg grip op je personeelskosten met dit gratis whitepaper.

Download

En ga direct aan de slag met slimme bespaartips.