Veilig werken in een salon, arboregels en tips

13 februari 2018
Salon arbo kapper kapsalon beauty schoonheidssalon regels arbowet

Veiligheid en gezondheid zijn heel belangrijk in de persoonlijke dienstverlening. Hoe zorg je voor een goede werkplek voor je personeel? Arboregels voor kappers en schoonheidssalons.

Salon arbo kapper kapsalon beauty schoonheidssalon regels arbowet

Ieder bedrijf in Nederland met personeel moet voldoen aan de Arbowet. Een goed arbobeleid is zeker onmisbaar in de persoonlijke dienstverlening.

Arbo werkplek

Om te zorgen voor een veilige werkplek moet je eerst onderzoek (laten) doen. Je bent verplicht om de risico’s voor je personeel in kaart te brengen met een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie.

Op basis daarvan maak je een plan van aanpak om de werkplek in te richten en veilig(er) te maken. Je geeft je werknemers ook duidelijke instructies over veilig en gezond werken.

Tip

De Arbowet is op 1 juli 2017 gewijzigd. Zorg dat je voldoet aan de actuele richtlijnen. Lees meer over de nieuwe Arbowet.

Arboregels kapper

Voor ondernemers met een kapsalon gelden veel extra arboregels. Van scharen met pinksteun en aangepaste wasbakken tot goede pompstoelen en kappersfietsen. Werken op de juiste hoogte en afstand is voor kappers heel belangrijk. 

Echte tegenvallers...

Ziekteverzuim, brand, aansprakelijkheid en een storing op je website. Dit zijn tegenvallers die grote impact hebben op je bedrijf. Welke verzekeringen heb jij nodig?

Beperk je risico's

Denk ook aan richtlijnen voor een productiebereidingsruimte (chemiehoek), haarcosmetica en irriterende chemische stoffen. Of hoe zit het met staand werken en het dragen van sieraden? Neem je salon en de werkwijze van je personeel regelmatig onder de loep. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld de Checklist voor veilig en gezond werken van Healthy hairdresser.

Let op

Ook als je met freelancers of uitzendkrachten werkt, moet je bedrijf voldoen aan de arboregels.

Arboregels schoonheidssalon

Voor ondernemers met een schoonheidssalon is arbeidshygiëne heel belangrijk. Voor je klanten, maar ook voor je personeel. Zorg dus voor een veilige en schone werkplek, goede controles en duidelijke instructies voor je werknemers.

Op de website van brancheorganisatie Anbos staan richtsnoeren voor onder andere Hygiëne, Arbeidsomstandigheden en Milieu. Ook vind je er een invulbare Risico- Inventarisatie en -Evaluatie (pdf) voor schoonheidsspecialisten.

Door regelmatig je RI&E erbij te pakken en je salon goed te controleren, kun je blijvend voldoen aan de eisen. Daarmee voorkom je ongelukken en ziekte op de werkvloer.

Let op

Voor bepaalde werkzaamheden gelden extra veiligheidseisen. Mogelijk heb je zelfs een vergunning nodig. Bijvoorbeeld de vergunning tatoeëren en piercen of de vergunning cosmetische producten.

Ziekteverzuim beperken

Gezondheidsproblemen bij je werknemers kun je niet helemaal voorkomen. Ziekte en verzuim komen in ieder bedrijf voor. Maar hoe ga je hiermee om? In een verzuimprotocol leg je vast hoe jouw bedrijf omgaat met verzuim.

Daarnaast moet je zorgen voor deskundige ondersteuning. Een arbodienst kan je advies geven over je ziekteverzuimbeleid. Om de financiële schade bij verzuim te beperken kun je een ziekteverzuimverzekering afsluiten.

Preventie en BHV

Volgens de vernieuwde arbowet moet je een preventiemedewerker aanstellen. Dat is een medewerker die op de hoogte is van de risico's in je onderneming en tips geeft om die risico's te bepeken. Daarnaast moet je zorgen voor  voldoende bedrijfshulpverleners (BHV’ers). Dit zijn werknemers die een speciale BHV-opleiding hebben gevolgd. Daardoor kunnen zij in noodsituaties hulp verlenen.

Wat doe je als je arbeidsongeschikt raakt of je wordt aansprakelijk gesteld na een ongeluk? Zorg dat jouw zaak blijft bestaan als het even tegenzit.

 Beperk je risico

13 februari 2018

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.