Lasser
Lasser

Meeste arbeidsongevallen in de metaal en de bouw

Arbeidsongevallen deden zich vorig jaar het meest voor bij werknemers in de metaal en de bouw. Daarnaast spraken zij hun collega’s relatief vaak aan op onveilig of ongezond werken, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Arbeidsongevallen in de bouw

Een arbeidsongeval kan grote gevolgen hebben. Zo kan dit voor je werknemer persoonlijk leed veroorzaken, terwijl jij als werkgever kunt worden geconfronteerd met kosten voor onder andere ziekte­verzuim. Het is dan ook belangrijk dat je werknemers veilig en gezond kunnen werken.

De Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden laat zien hoe het hiermee staat in Nederland. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door CBS en onderzoeksinstituut TNO. Onlangs werden hieruit cijfers gepubliceerd over het aantal werknemers dat te maken heeft met arbeidsongevallen.

Metaalarbeiders en machinemonteurs

Van alle werknemers gaf 1,4 procent aan dat zij in 2015 een arbeidsongeval hadden met ten minste één dag ziekte­verzuim. Sommige beroepsgroepen komen echter ver uit boven dit gemiddelde. Aan kop staan metaalarbeiders en machinemonteurs (5,1 procent) en bouwarbeiders (4,8 procent).

Hier staat tegenover dat werknemers in de metaal en de bouw elkaar relatief vaak aanspreken op onveilig en ongezond werken. Zo zegt zo’n acht op de tien werknemers dit te doen. Elektriciens en elektronicamonteurs spreken elkaar hierop het meest op aan met 89 procent van de werknemers.

Mannen vaker getroffen

Uit de cijfers blijkt ook dat mannen vaker worden getroffen door een arbeidsongeval. Zo had 1,7 procent van de mannelijke werknemers vorig jaar een ongeluk tijdens het werk dat tot ziekte­verzuim leidde, terwijl dit onder vrouwelijke werknemers 1,0 procent was. Alleen onder sociaal werkers en groeps- en woonbegeleiders is dat andersom.

Het verschil heeft te maken met de samenstelling van de beroepsgroepen. Volgens het CBS werken namelijk meer mannen dan vrouwen in negen van de tien beroepsgroepen waar zich de meeste arbeidsongevallen met ziekte­verzuim voordoen. Ook geven mannen vaker dan vrouwen aan dat ze gevaarlijk werk doen.

Bron: CBS

zieke werknemers

Zieke werknemer in de bouw?

Blessures en ziektes liggen constant op de loer. Je kunt er veel geld mee kwijt zijn, maar dat hoeft niet! Wapen je tegen de gevolgen van verzuim.

Meest gelezen

Whitepapers en online tests