Ben jij klaar voor horeca­personeel?

Personeel checklist wat te doen

Test jezelf en je weet het binnen enkele minuten.

Personeelstekort horeca tips werknemers vinden
Personeelstekort horeca tips werknemers vinden

Personeels­tekort in de horeca, 7 tips

De horecasector heeft een enorm tekort aan personeel. Hoe krijg jij meer werknemers op de werkvloer? En belangrijker nog: hoe zorg je ervoor dat ze blijven? 7 oplossingen.

Personeels­tekort horeca

Het personeels­tekort in de Nederlandse horecasector loopt weer op. Misschien heb jij ook moeite met het vinden van goede koks of gekwalificeerde werknemers voor de bediening.

Bijna 80 procent van de ondernemers in het MKB heeft moeite om nieuwe mensen te vinden. 44 procent noemt het zelfs 'onmogelijk'. Wat kun je nog doen om je kansen te vergroten?

Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 3 horecabedrijven niet volledig kan draaien door een tekort aan personeel.

Personeels­tekort horeca oplossen, 7 tips

Een structureel personeels­tekort kan ervoor zorgen dat je bedrijf niet verder groeit en op termijn zelfs failliet gaat. Ga dus op tijd aan de slag met nieuwe manieren om horeca­personeel te vinden en binden.

Hoe kun je een structureel personeels­tekort voorkomen? Benut bijvoorbeeld de volgende 7 mogelijkheden voor horecazaken:

1. Oudere werknemers aantrekken

De helft van het horeca­personeel is jonger dan 25 jaar en nog geen 10 procent is ouder dan 55. Hier liggen kansen, vooral omdat er momenteel veel werkloosheid is onder 55-plussers. Daar zitten vast ook mensen tussen met ervaring in de horeca.

Geen inwerktijd

Een van de pluspunten van ervaren horecawerknemers is dat je ze amper hoeft in te werken. Dat scheelt je een hoop tijd en geld.

Het aantrekken van oudere werknemers vraagt wel om een andere benadering. Je zult je werving op de doelgroep moeten afstemmen.

Met een hippe video of advertenties met teksten als ‘gezocht: horecatijgers’ of ‘jong en flexibel’ zul je hen niet bereiken. Met een goed loon, prettige arbeidsvoorwaarden en uitzicht op een vast contract waarschijnlijk wel.

2. Arbeidsbeperkten een kans geven

Misschien denk je bij het woord arbeidsbeperking direct: nee, dat gaat niet in de horeca. Maar er zijn veel verschillende soorten arbeidsbeperkingen. Grote kans dat je in deze brede doelgroep iemand vindt die perfect past bij jouw bedrijf.

Leren van Jasper en Sandra

  • Nederland telt tal van horecaondernemingen waar het personeels­bestand merendeels bestaat uit jongeren met een arbeidsbeperking, zoals het bedrijf Happy Tosti van Jasper Kool.
  • Je kunt zelfs succesvol een restaurant runnen met blinde en slechtziende obers, zo bewijst onderneemster Sandra Ballij. Dus denk niet in beperkingen, maar juist in mogelijkheden voor je bedrijf.

3. Buitenlanders werven

Kijk ook eens over de grenzen. In Zuid-Europa staan veel afgestudeerde jongeren te springen om werk. Terwijl de horecaopleidingen, bijvoorbeeld in Spanje, uitstekend gekwalificeerde koks afleveren.

Met een Spaanse, Portugese of Griekse kok in de keuken kun je de menukaart wellicht uitbreiden met traditionele gerechten uit dat land. Zo helpt een buitenlandse werknemer je ook nog eens om je te onderscheiden van de concurrentie.

Voor het inhuren of in dienst nemen van buitenlanders gelden strenge regels. Zo moet je eerst proberen om iemand te werven in zogenoemde EER-landen.

Vluchteling aannemen

Wil je een vluchteling in dienst nemen, dan kun je als werkgever in aanmerking komen voor allerlei fiscale voordelen en subsidieregelingen.

Daarnaast zijn er opleidingsprogramma's die vluchtelingen in korte tijd omscholen tot een beroep waar in Nederland veel behoefte aan is. Misschien kun je profiteren van zulke initiatieven.

Kijk eens in de uitgebreide Europese CV- en vacaturebank van het UWV om personeel te zoeken in het buitenland.

4. Freelancers inzetten

Steeds meer horecaondernemers maken gebruik van freelancers: flexibele krachten die je op afroep kunt inschakelen via online marktplaatsen en uitzendbureaus voor freelancers.

Bonus: persoonlijke rapport

Klaar voor nieuw horeca­personeel?

Test jezelf en je bedrijf. Beantwoord tien vragen met ja of nee en zie direct of je klaar bent voor (meer) horeca­personeel. 

Freelancers vormen een prima alternatief voor de traditionele werknemer, vooral nu steeds meer jongeren de horeca vaarwel zeggen vanwege de werkdruk en de lage lonen.

Deze vorm van flexibele arbeid in de horeca biedt verschillende voordelen. Je kunt snel inspringen op wisselende omstandigheden en de pieken of dalen in je bedrijfsvoering opvangen.

Freelancers bepalen zelf waar en wanneer ze willen werken, dus je mag ervan uitgaan dat je met gemotiveerde mensen werkt. Bovendien hebben ze vaak ook iets extra’s in huis. Denk aan een kok met een bepaalde expertise of een ‘foodtrucker’ die jou assisteert op een culinair festival.

5. Hoger loon toezeggen

Geld is voor werknemers nog altijd een van de belangrijkste drijfveren bij het zoeken naar een baan. En hoe je het ook wendt of keert, de horeca staat nu niet bepaald bekend als een sector met riante lonen.

Zorg dat je de concurrentie een stap voor blijft en probeer nieuwe werknemers te verleiden met de belofte van een hoger salaris. Of spreek met hen af dat ze meer loonsverhoging krijgen dan het percentage in de horeca-cao. Zo kun je werknemers voor langere tijd aan je binden.

Tools voor werving

Hoe kun je snel en gemakkelijk personeel werven? Gebruik bijvoorbeeld een toolkit van KHN met voorbeelddocumenten.

Personeelstekort horeca oplossingen6. Arbeidsvoorwaarden verbeteren

Werknemers willen goed betaald worden, maar ze hechten ook aan goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Gebruik die om je personeel aan je bedrijf te binden.

Snelle winst is bijvoorbeeld te behalen door duidelijke afspraken te maken over het werkrooster. De meeste werknemers in de horeca vinden het prettig om ruim van tevoren te weten op welke dagen en tijden ze moeten werken. Maar in veel horecaondernemingen laat dit nogal eens te wensen over.

Wees creatief

Als je een beetje creatief bent, kun je allerlei manieren verzinnen om het je werknemers naar de zin te maken. Denk aan een vierdaagse werkweek, winstdeling of huisvesting.

Er zijn zelfs horecaondernemers die nieuwe werknemers lokken met een huis en een scooter. Dat klinkt rigoureus, maar een investering in betere arbeidsvoorwaarden betaalt zich al snel terug. Je gaat namelijk flink besparen op de (hoge) kosten voor het werven en inwerken van minder gekwalificeerde werknemers.

7. Scholing en carrièreperspectief bieden

Jongeren kiezen steeds minder vaak voor een baan in de horeca. Een van de redenen is dat ze dit werk niet echt zien als een carrière. Als ondernemer kun jij je op dit vlak onderscheiden.

Talent verder ontwikkelen

Bied je (nieuwe) werknemers de mogelijkheid om via scholing hun talenten verder te ontwikkelen en geef hun de kans om door te groeien binnen je bedrijf. Of selecteer een paar van je beste medewerkers voor een speciaal traineetraject.

In de praktijk blijkt dit een goede manier om jonge werknemers de kneepjes van het vak te leren en enthousiast te maken voor een carrière binnen een bedrijf.

Samenwerken met opleiders

Daarnaast kun je overwegen om samen te werken met een opleidingsinstituut voor de horeca, zoals de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH), en je onderneming als leerbedrijf aan te bieden.

In elke lichting stagiairs zijn er altijd wel een paar die uitblinken in het vak en ook na het afronden van de opleiding beschikbaar zijn. De kans is dus groot dat je daar een aantal goed gemotiveerde werknemers aan overhoudt.

Ben jij een goede werkgever?

Vergoot je kansen op personeel. Test jezelf en breng verbeteringen aan waar nodig.

Vragen over personeels­tekort horeca

  • Wanneer is er een personeels­tekort horeca?

    Als een bedrijf niet genoeg werknemers heeft is er sprake van een personeels­tekort. Als er meerdere bedrijven in een branche of regio moeite hebben met het vinden van personeel is er sprake van een breder personeels­tekort. In veel regio's in Nederland is er een structureel tekort aan personeel in de horeca. Met name koks en bedienend personeel zijn schaars.

  • Hoe kom je tot een passend loon voor horeca­personeel?

    Houd altijd rekening met het minimumloon in jouw branche. Op basis van de horeca-cao is er ieder halfjaar een wijziging in het loon. Maak samen met je werknemer afspraken voor een goed loon. Maar wat is redelijk in de huidige markt? Lees het artikel Loon bepalen voor een nieuwe werknemer.

  • Wat is het uurloon in de horeca?

    In de horeca wordt vaak gewerkt met uurlonen. Hoe bereken je het uurloon voor een nieuwe werknemer? Lees het artikel over uurloon in de horeca.

  • Hoe kun je vakantiewerkers inschakelen?

    In de zomermaanden kun je bijvoorbeeld vakantiewerkers inzetten. Let wel op dat je hen ook minimaal het loon geeft dat bij hun leeftijd hoort. Houd je aan de cao-regels voor invalkrachten en seizoenkrachten.

  • Welke aandachtspunten zijn er bij werving in de horeca?

    Omdat het niet eenvoudig is om geschikt horeca­personeel te vinden, is het heel belangrijk gericht te werven. Zorg dat je de juiste doelgroep aanspreekt en maak gebruik van verschillende methodes. Lees meer over personeel werven in de horeca.

Groeien in de horeca

Groeien met jouw horecazaak?

Brand in de keuken of een chef-kok die zich snijdt? Zorg dat je een stabiel horecabedrijf neerzet, je risico's verkleint en klaar bent voor groei.

Meest gelezen

Minimumloon in de horeca, zo werkt het

Wat is het minimumloon in de horeca? En wat betaal je als een horecawerknemer nog maar 16, 17, 18, 19 of 20 jaar is? Alles over het minimumloon en minimumjeugdloon in de horeca.

Nulurencontract in de horeca, dit zijn de regels

Het werk in de horeca is niet altijd voorspelbaar en kent pieken en dalen. Met een nulurencontract kun je op een flexibele manier hierop inspelen. Wel moet je als horecaondernemer rekening houden met de wet en de horeca-cao. Wat zijn de regels voor het nulurencontract horeca?

Uurloon in de horeca, hoe zit het precies?

In de horeca wordt vaak gewerkt met een uurloon. Hoe bereken je het uurloon? Wat is het minimumuurloon in de horeca? En betaal je een hoger uurloon op feestdagen en zondagen? Zo zit het.

Whitepapers en online tests