Voorbeelden van een arbeidscontract

- bijgewerkt op 19 april 2018
Voorbeelden arbeidsovereenkomst

Hoewel arbeidscontracten onderling enorm kunnen verschillen, bevatten ze vaak een aantal vaste onderdelen. Bekijk voorbeelden van een arbeidsovereenkomst en lees meer over de bepalingen die je daarin kunt opnemen.

Voorbeelden arbeidsovereenkomst

Arbeidscontracten bestaan in allerlei vormen en soorten. In de afgelopen jaren is vooral het tijdelijke contract populair geworden. Nieuwe werknemers krijgen nauwelijks nog een vast contract. Vooral als kleine werkgever zul je eerst de kat uit de boom kijken en beginnen met één of meer tijdelijke contracten.

Mondeling of schriftelijk

Hoewel het in de basis niet vereist is, heeft het de voorkeur om afspraken op papier te zetten. Dit voorkomt dat op een later moment onduidelijkheid ontstaat over elkaars rechten en plichten. Bovendien willen de meeste ondernemers meer voorwaarden opnemen in het contract dan verplicht is. En dan ben je in sommige gevallen – zoals bij het afspreken van een proeftijd – wel verplicht om afspraken schriftelijk vast te leggen. 

Klaar voor (meer) personeel?

Beantwoord tien vragen met ja of nee. En zie meteen of je klaar bent voor (meer) personeel. Na afloop ontvang je een persoonlijk rapport met tips.

Doe de checklist

Voorbeeld arbeidsovereenkomst

Op de website Werk.nl (onderdeel van het UWV) staan twee modelcontracten die je kunt downloaden, namelijk: 

In deze documenten staan standaardonderdelen die je kunt aanvullen met specifieke afspraken. Vraag je wel goed af wat nodig is voor je bedrijf en laat je altijd adviseren door een advocaat of jurist voordat je gebruikmaakt van deze modelcontracten.

Bedingen in het contract

In het arbeidscontract kun je bijzondere afspraken (oftewel bedingen) opnemen over onder andere de volgende onderwerpen:

  • Proeftijd: Dit is gebruikelijk bij nieuwe werknemers. Let op de wettelijke regels voor een geldige proeftijd. Zo moet je de proeftijd altijd schriftelijk overeenkomen en mag dit alleen bij een tijdelijk contract voor meer dan 6 maanden of een vast contract.
  • Concurrentiebeding of relatiebeding: Met een concurrentiebeding of relatiebeding kun je verhinderen dat werknemers bij de concurrent gaan werken of klanten ‘meenemen’. Houd wel rekening met de wettelijke regels, zoals de regel dat een concurrentiebeding in principe alleen mogelijk is bij een vast contract.
  • Geheimhoudingsbeding: Een geheimhoudingsbeding is bedoeld om waardevolle, vertrouwelijke en concurrentiegevoelige informatie binnen de bedrijfsmuren te houden.
  • Studiekostenbeding: In een studiekostenbeding staan afspraken over het terugbetalen van scholingskosten. Dit beding moet aan meerdere voorwaarden voldoen.
  • Verbod op nevenwerkzaamheden: In principe kan een werknemer ander werk uitvoeren naast zijn reguliere baan. In het arbeidscontract kun je vastleggen dat voor nevenwerkzaamheden toestemming is vereist van de werkgever.

Let op

Als je onderneming valt onder een cao, moet je rekening houden met de bepalingen die daarin staan. Soms staan er voorschriften in over de vorm en inhoud van het arbeidscontract. Ook kan er sprake zijn van een (verplichte) modelovereenkomst.

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Lees meer over de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, zakelijke dienstverlening of persoonlijke dienstverlening en beperk je risico's.

Ga voor zekerheid

- bijgewerkt op 19 april 2018

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.