Voorbeelden van een arbeidscontract

- bijgewerkt op 15 augustus 2019
Voorbeelden arbeidsovereenkomst

Arbeidscontracten heb je in verschillende vormen, maar ze bevatten vaak een aantal vaste onderdelen. Bekijk voorbeelden van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd en onbepaalde tijd.

Voorbeelden arbeidsovereenkomst

Arbeidscontracten bestaan in allerlei vormen en soorten. In de afgelopen jaren is vooral het tijdelijke contract populair geworden. Bijvoorbeeld het jaarcontract.

Steeds meer ondernemers kiezen er inmiddels voor om nieuwe werknemers direct een vast contract te geven. Dit komt mede door het personeelstekort in veel branches.

Voorbeeld arbeidscontract

Op de website Werk.nl (onderdeel van het UWV) staan twee modelcontracten die je kunt downloaden, namelijk: 

In deze documenten staan standaardonderdelen die je kunt aanvullen met specifieke afspraken tussen jou en je werknemer. Vraag je goed af wat nodig is voor je bedrijf en laat je altijd adviseren door een advocaat of jurist voordat je deze modelcontracten gebruikt.

Arbeidscontract, mondeling of schriftelijk?

Hoewel het in de basis niet verplicht is, heeft het de voorkeur om afspraken op papier te zetten. Dit voorkomt dat op een later moment onduidelijkheid ontstaat over elkaars rechten en plichten.

Bovendien willen de meeste ondernemers meer voorwaarden opnemen in het contract dan verplicht is. En dan ben je in sommige gevallen – zoals bij het afspreken van een proeftijd – wel verplicht om afspraken schriftelijk vast te leggen.

Klaar voor (meer) personeel?

Beantwoord tien vragen met ja of nee. En zie meteen of je klaar bent voor (meer) personeel. Na afloop ontvang je een persoonlijk rapport met tips.

Doe de checklist

Bedingen in het arbeidscontract

In het arbeidscontract kun je bijzondere afspraken (oftewel bedingen) opnemen over onder andere de volgende onderwerpen:

  • Proeftijd: Dit is gebruikelijk bij nieuwe werknemers. Let op de wettelijke regels voor een geldige proeftijd. Zo moet je de proeftijd altijd schriftelijk overeenkomen en mag dit alleen bij een tijdelijk contract voor meer dan 6 maanden of een vast contract.
  • Concurrentiebeding of relatiebeding: Met een concurrentiebeding of relatiebeding kun je verhinderen dat werknemers bij de concurrent gaan werken of klanten ‘meenemen’. Houd wel rekening met de wettelijke regels, zoals de regel dat een concurrentiebeding in principe alleen mogelijk is bij een vast contract.
  • Geheimhoudingsbeding: Een geheimhoudingsbeding is bedoeld om waardevolle, vertrouwelijke en concurrentiegevoelige informatie binnen de bedrijfsmuren te houden.
  • Studiekostenbeding: In een studiekostenbeding staan afspraken over het terugbetalen van scholingskosten. Dit beding moet aan meerdere voorwaarden voldoen.
  • Verbod op nevenwerkzaamheden: In principe kan een werknemer ander werk uitvoeren naast zijn reguliere baan. In het arbeidscontract kun je vastleggen dat voor nevenwerkzaamheden toestemming nodig is van de werkgever.

Let op

Als je onderneming onder een cao valt, moet je rekening houden met de bepalingen die daarin staan. Soms staan er voorschriften in over de vorm en inhoud van de arbeidsovereenkomst. Ook kan er sprake zijn van een (verplichte) modelovereenkomst.

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Lees meer over de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, zakelijke dienstverlening of persoonlijke dienstverlening en beperk je risico's.

Ga voor zekerheid

- bijgewerkt op 15 augustus 2019

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.