Secundaire arbeidsvoorwaarden, wat en hoe?

- bijgewerkt op 20 mei 2019
Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden?

Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden precies en hoe bepaal je ze? Een overzicht van de arbeidsvoorwaarden die je kunt bieden aan je personeel.

Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden?

Met je werknemer spreek je een aantal arbeidsvoorwaarden af. Deze leg je vast in de arbeidsovereenkomst (het contract). Je kunt voor de secundaire arbeidsvoorwaarden ook verwijzen naar een personeelshandboek als die voorwaarden voor al je personeelsleden gelden.

Maar wat zijn nu precies primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden? Een overzicht:

Primaire arbeidsvoorwaarden

De primaire arbeidsvoorwaarden zijn de basisafspraken die je maakt met een werknemer. Dat zijn in ieder geval afspraken over:

Daarnaast worden er vaak afspraken gemaakt over:

Deze afspraken worden ook vaak tot de primaire arbeidsvoorwaarden gerekend. Je bent in ieder geval verplicht om naast het salaris (volgens het minimumloon) ook vakantiedagen (minimaal 4 keer het aantal werkuren per week) en vakantiegeld (minimaal 8% van het bruto jaarsalaris) toe te kennen. Een pensioenregeling is niet algemeen wettelijk verplicht. 

Krijg grip op personeelskosten

Lees het gratis whitepaper met daarin:

 • De waarde van personeel
 • Personeelskosten op een rij
 • 5 manieren om te besparen

Download whitepaper

Let op

Als je bedrijf zich moet houden aan een cao, kunnen er meer verplichtingen zijn. Binnen een cao kunnen extra primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden staan waaraan je moet voldoen. Controleer dus of er voor jouw bedrijf een cao geldt.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Naast de genoemde primaire arbeidsvoorwaarden, kun je extra afspraken maken met werknemers. Dit zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden. Door naast het salaris extra voorwaarden te bieden, kun je een functie binnen jouw bedrijf aantrekkelijk maken.

Je zult dan eerder goede werknemers aannemen en huidige werknemers motiveren om hun best te doen. Dit kan je bedrijf veel opleveren. Wat kun je werknemers zoal bieden?

Belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarden op een rij:

 • Dertiende maand
  Extra maandsalaris aan het einde van het jaar.
 • Prestatiebeloning
  Extra salaris na een goede prestatie, bijvoorbeeld een bonus of winstuitkering.
 • Verzekeringen voor je personeel
  Zoals inkomenszekerheid bij arbeidsongeschiktheid of inkomenszekerheid voor nabestaanden bij overlijden (via een Anw-gatverzekering).
 • Vervoersmiddel
  Een leaseauto of fiets van de zaak.
 • Telefoon van de zaak
  Maak afspraken over het gebruik van een smartphone, laptop, tablet en dergelijke.
 • Kerstpakketten en cadeaus
  Je kunt dit als secundaire arbeidsvoorwaarden vastleggen in een contract of personeelshandboek, maar ook spontaan als extraatje geven. Denk ook aan abonnementen op vakbladen en dergelijke.
 • Opleiding
  Geef werknemers een vast budget en/of aantal dagen voor opleidingen, trainingen, cursussen en workshops.
 • Sport en ontspanning
  Je kunt personeel bijvoorbeeld een abonnement op de sportschool geven of afspraken maken over ontspanning op het werk.

Tip

Veel voorzieningen aan je personeel kun je voordelig verstrekken dankzij de werkkostenregeling. Bekijk deze 10 vragen over de werkkostenregeling.

Slimme secundaire arbeidsvoorwaarden

Bereken goed welke arbeidsvoorwaarden je kunt bieden. Werk je met jonge werknemers, dan is bijvoorbeeld een pensioenregeling vaak geen harde eis voor hen.

Het slim inzetten van andere secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een abonnement op de sportschool of een leaseauto, kan er ook voor zorgen dat een lager basisloon geaccepteerd wordt.

Denk ook aan het invoeren van prestatiebeloningen, zoals een bonus. Daarmee koppel je slim het bedrijfsresultaat aan het loon van je werknemer en loop je minder financieel risico als het onverhoopt minder gaat.

Bespaar op personeelskosten

Door slimme arbeidsvoorwaarden te creëren, kun je aanzienlijk besparen op personeelskosten. Meer weten over alle kosten rondom personeel en hoe je er slim op kunt besparen? Lees het gratis whitepaper over personeelskosten.

- bijgewerkt op 20 mei 2019

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.