Wat zijn de kosten van personeel?

kosten personeel hoeveel

Krijg grip op je kosten en ga direct aan de slag met bespaartips.

Vacatures MKB Personeelstekort
Vacatures MKB Personeelstekort

Helft MKB heeft meer dan 3 vacatures

Vrijwel ieder klein en middelgroot bedrijf in Nederland is op zoek naar personeel. Ruim 40 procent van het MKB heeft zelfs meer dan vijf vacatures openstaan. 

Dat blijkt uit een poll van Ondernemen Met Personeel, ingevuld door 92 ondernemers en leidinggevenden in het midden- en kleinbedrijf (MKB) en gemeten in de maand juli 2018.

Personeels­tekort

Door de aantrekkende economie en de voorspoed in veel branches is er veel behoefte aan nieuwe werknemers, maar die blijken lastig te vinden. 100 procent van de respondenten geeft aan dat ze werknemers zoeken op dit moment.

Ruim 20 procent heeft één vacature. De rest heeft er meer. Opvallend genoeg geeft 40 procent van de ondernemers aan dat zij meer dan vijf nieuwe personeels­leden zoeken.

Creatiever werven

Dat alle bedrijven in deze poll openstaande vacatures hebben, laat zien dat het aanbod aan personeel steeds verder opdroogt. Gelukkig is de vijver nog niet helemaal leeg. Er zijn altijd personen die nog werk zoeken of openstaan voor een nieuwe uitdaging.

Om meer kans te maken op nieuwe werknemers, is het zaak creatiever te werven. Misschien werken de methodes die je altijd hebt gebruikt nu niet meer.

Tip

Bekijk wat de beste manieren om te werven zijn binnen jouw branche.

Specifieker zoeken, 5 opties

Denk ook aan andere doelgroepen op de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld:

 1. Jong talent
  Om pas afgestudeerde vakmensen aan te trekken, moet je weten wat zij graag willen. Lees het artikel over Millennials aantrekken en win de War for talent.
 2. Ervaren krachten (50+)
  Denk ook aan oudere werknemers. Zij kunnen vaak meer voor je bedrijf betekenen dan je denkt. Bekijk 7 pluspunten van oudere werknemers.
 3. Buitenlanders
  In andere EU-landen staan ze te springen om werk. Bekijk de mogelijkheden om werknemers in het buitenland te werven. Denk ook aan immigranten die nog op zoek zijn naar een baan in Nederland. Probeer bijvoorbeeld te werven via speciale vacaturesites en vluchtelingenorganisaties. In de pdf Moeilijk vervulbare vacatures, oplossingen uit de praktijk van het UWV vind je meer praktische tips.
 4. Werknemers met een arbeidsbeperking
  Wat dacht je van een talentvolle werknemer met een fysieke of mentale beperking? Het kan eng lijken om zo'n persoon een kans te geven, maar in de praktijk blijkt het vaak prima te werken. Veel taken zijn juist geschikt voor deze doelgroep. Lees het artikel Deze beperkingen zijn eigenlijk talenten.
 5. Vakmensen uit een andere branche
  Probeer ook in andere sectoren personeel te werven. Uit onderzoek blijkt dat er best veel werknemers een overstap zouden willen maken naar een andere branche. Zo zijn er 166.000 Nederlanders die best in de bouw willen werken, maar nu nog actief zijn in een andere sector. Probeer dus ook op te vallen in andere branches via wervingskanalen die daarop gericht zijn.

Branches ondernemers

Ken jij de risico's al?

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Ontdek de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, persoonlijke of zakelijke dienst­verlening en beperk je risico's.

Meest gelezen

Whitepapers en online tests