Re-integratie na een burn-out
Re-integratie na een burn-out

Re-integratie na een burn-out, aandachtspunten werkgever

1377 Een werknemer die uitvalt met een burn-out heeft vaak een lange weg te gaan. Hoe regel je de re-integratie van een opgebrande werknemer? Zes aandachtspunten voor jou als werkgever.

Burn-out werknemer

Een burn-out is bittere ernst. Zo kan je werknemer hierbij serieuze lichamelijke of psychische klachten ontwikkelen en lange tijd uit de roulatie zijn. En volgens de arbodienst ArboNed duurt het gemiddeld 8 maanden voordat een opgebrande werknemer weer terugkeert op de werkvloer.

Uiteraard kun je in jouw bedrijf werkstress tegengaan, maar een burn-out valt toch niet altijd te voorkomen. Krijg je ermee te maken, dan moet je als werkgever vaak heel voorzichtig zijn. Je wilt natuurlijk niet dat je werknemer nog zieker wordt.

Waar kun je zoal op letten bij de re-integratie na een burn-out?

Aandachtspunten bij het re-integreren na een burn-out

1. Erkenning van het probleem

De eerste stap naar een oplossing is de erkenning van het probleem. Zo kun je aangeven dat je begrip hebt voor de situatie en benadrukken dat je werknemer er niet alleen voor staat. Re-integratie vraagt immers om een gezamenlijke inspanning van jou en je werknemer, ook bij een burn-out.

Voer geen druk op

Daarbij is de druk opvoeren in elk geval geen goed idee. Op die manier werp je juist drempels op en bemoeilijk je de re-integratie. De situatie kan bijvoorbeeld escaleren als je aangeeft dat je werknemer zich niet moet aanstellen. Je werknemer ervaart op deze manier juist nog meer druk.

2. Wet verbetering poortwachter

Bij de re-integratie van een zieke werknemer heb je als werkgever een groot aantal rechten en plichten. Deze zijn onder meer vastgelegd in de Wet verbetering poortwachter. Ook bij de re-integratie van een werknemer met een burn-out moet je hier rekening mee houden. 

Ziek personeel

Een zieke werknemer?

Verzuim van personeel betekent vaak extra admini­stratie en kosten. Je wilt het liefst dat medewerkers snel weer aan de slag gaan. Een verzuim­verzekering helpt je bij de aanpak van verzuim.

Loonsanctie

Doe je dat niet, dan loop je het risico op een loonsanctie voor werkgever. Daardoor moet je langer het loon doorbetalen aan een zieke werknemer. Overigens heeft je werknemer ook allerlei rechten en plichten.

Als hij onvoldoende meewerkt kan hij een loonsanctie voor werknemer krijgen.

3. Rol van de bedrijfsarts

De bedrijfsarts speelt een cruciale rol tijdens de re-integratie van je werknemer. Voor jou als werkgever is het dan ook verstandig om na te gaan hoe hij erin staat. Dit doe je door te kijken naar wat hij in de zogenaamde spreekuurverslagen aangeeft en eventueel door te vragen als iets niet duidelijk is.

Daarbij mag je de bedrijfsarts best kritische vragen stellen om te achterhalen uit welke hoek de burn-out komt. Als dit bijvoorbeeld het werk is, kan de juiste aanpak hierop worden afgestemd.

Hiermee kun je samen met je werknemer en de bedrijfsarts richting geven aan de re-integratie.

4. Individuele aanpak

Re-integratie na een burn-out vraagt om een individuele aanpak. De oorzaken van een burn-out kunnen namelijk heel verschillend zijn en zowel uit de hoek van het werk als het privéleven komen. Er is dan ook geen standaardoplossing om werknemers met een burn-out terug naar werk te leiden.

Afhankelijk van de situatie zal worden gekozen voor een bepaalde interventie. Bij een werknemer met een depressie kan dat bijvoorbeeld door het inschakelen van een psycholoog. En een loopbaancoach kan worden ingezet bij een werknemer die in zijn huidige functie niet op zijn plek is, waardoor hij uitvalt.

5. Contact houden met je opgebrande werknemer

Het is verstandig om contact te houden met je opgebrande werknemer. Dit lijkt misschien een open deur, maar toch gebeurt het niet altijd in de praktijk. Daardoor bestaat de kans dat het contact met je werknemer op een gegeven moment verwatert en alleen nog maar loopt via de arbodienst.

Je voorkomt dit door je werknemer af en toe uit te nodigen voor een kop koffie. Daarbij geef je aan dat je verder niets verwacht en hij geen productie hoeft te draaien.

Doordat hij zo in contact blijft met collega’s, zal hij maanden later waarschijnlijk met minder lood in de schoenen terugkeren naar de werkvloer.

6. Terugval in burn-out voorkomen

Veel werkgevers vragen zich ten slotte af hoe je een terugval in een burn-out kunt voorkomen. De belangrijkste manier om dat te doen, is het maken van duidelijke afspraken. Geef je werknemer een duidelijk omlijnd takenpakket en pas op met taken die daarbovenop komen. Laat hem vervolgens daaraan wennen.

Zorg er daarnaast voor dat je weet wat er leeft bij je werknemer. Je kunt bijvoorbeeld vragen stellen als:

  • Hoe zit je in je vel?
  • Wat vind je van het werk dat je doet?

Daarbij kun je als werkgever vaak beter zelf het initiatief nemen. Zo zal een werknemer niet zo snel uit zichzelf aangeven dat hij zijn functie niet zo leuk vindt.

Verzuim­verzekering en burn-out

Heb je een ziekte­verzuim­verzekering afgesloten? Dan krijg je bij de meeste verzekeraars ondersteuning tijdens de re-integratie. Denk aan een verzuim­coach die jouw sparringpartner is voor algemene vragen op het gebied van re-integratie. Ook kun je een vast aanspreekpunt krijgen bij de arbodienst.

Bij je verzuim­verzekering kun je daarnaast extra budgetten meeverzekeren. Deze budgetten kun je bijvoorbeeld inzetten om een werknemer met een burn-out weer aan de slag te helpen. Neem contact op met een verzekerings­adviseur als je meer wilt weten over de voorwaarden en de mogelijkheden.

Ziekteverzuimverzekering personeel

Ziekte­verzuim­verzekering

Verlaag de risico's en onverwachte kosten van ziek personeel met een verzuim­verzekering, ontdek wat dit voor jouw onderneming kan betekenen.

Meest gelezen

Whitepapers en online tests