Wat zijn de kosten van personeel?

kosten personeel hoeveel

Krijg grip op je kosten en ga direct aan de slag met bespaartips.

Kosten verzuim berekenen
Kosten verzuim berekenen

Verzuimkosten berekenen, zo doe je dat

Een werknemer die langdurig ziek is kan je bedrijf veel geld kosten. Hoeveel precies? Een overzicht van de kosten bij verzuim, een voorbeeld en een handige rekentool.

Voor kleine bedrijven is ziekte­verzuim een groot risico. De kosten bij verzuim kunnen namelijk hoog oplopen. Naast doorbetaling van het loon, maak je ook kosten voor vervanging, verzuimbegeleiding en het opgelopen productieverlies.  

Overzicht kosten verzuim

Met welke kosten krijg je precies te maken als je werknemer ziek is? Vier belangrijke kostenposten:

1. Loonkosten zieke werknemer

Als de werknemer bij jou onder contract staat, ben je verplicht een groot deel van zijn loon door te betalen. Volgens de wet moet je in de eerste twee jaar van ziekte minimaal 70 procent van zijn loon betalen.

Als het bedrag daarmee onder het wettelijk minimumloon (WML) zou komen, moet je het eerste jaar het minimumloon uitbetalen. Een zieke werknemer kan je in totaal tot twaalf jaar lang geld kosten.

Bij de loonkosten moet je ook rekening houden met de opbouw van het vakantiegeld en het afdragen van loonheffingen (werkgeverslasten). Deze lopen gewoon door als je werknemer ziek is.

Let op

Als jouw bedrijf werkt met een cao, kunnen daar andere regels in staan rondom het doorbetalen van loon bij ziekte. In veel cao's staat een hoger percentage voor loondoorbetaling bij ziekte en een hoger minimumloon of basisloon per functie.

Als je werknemer een oproepovereenkomst heeft, ben je in de meeste situaties ook verplicht het loon door te betalen. Dit is afhankelijk van het type contract en de situatie.

Als je medewerkers inzet via een uitzendbureau of een payrollbedrijf, zorgen zij voor loondoorbetaling bij ziekte.

Verzekeringen ondernemers noodzakelijk

Welke verzekeringen heb ik nodig?

Lees in ons gratis whitepaper tips van ondernemers, doe je eigen risico-checklist en ontdek de top 5 verzekeringen per branche.

2. Kosten voor vervanging

Hoe ga je de werkzaamheden opvangen nu je werknemer ziek is? Laat je andere werknemers overwerken, ga je zelf bijspringen of heb je een oproepkracht ter beschikking? Je kunt ook een beroep doen op een uitzendkracht of payroller. Hoeveel gaat dat je kosten?

Gemiddeld genomen zullen de kosten voor vervanging ongeveer gelijk zijn aan de loonkosten van de zieke werknemer. Huur je een tijdelijke vervanger in via een tussenbureau, dan ben je al snel 30 procent meer kwijt.

3. Kosten door productieverlies

De extra kosten voor productieverlies of omzetverlies kunnen ernorm verschillen. Hoe belangrijker jouw werknemer is voor je bedrijf, hoe groter het productieverlies of omzetverlies zal zijn tijdens zijn ziekte.

Denk aan de kennis die hij heeft, het (unieke) talent dat hij misschien bezit of de relaties die hij heeft opgebouwd met klanten. In hoeverre kun je dat opvangen zonder dat er verliezen ontstaan?

Als je een nieuwe kracht gebruikt als vervanger, moet die ingewerkt worden. Een vervanger maakt mogelijk meer fouten en is waarschijnlijk langzamer. Dat brengt allemaal extra kosten met zich mee.

Probeer dus een inschatting te maken van het productieverlies dat je bedrijf oploopt tijdens de periode van ziekte van je werknemer.

4. Kosten voor verzuimbegeleiding en re-integratie

Een werknemer die ziek is heeft recht op de nodige verzuimbegeleiding. Bijvoorbeeld van een bedrijfsarts, maar misschien moet je ook een andere arbeidsdeskundige inschakelen.

Er kunnen ook extra kosten zijn voor de re-integratie van je werknemer. Denk aan hoge rekeningen van je arbodienst. Maar eventueel ook aanpassing van de werkplek.

Kosten verzuim berekenen

Hoe kun je zelf de kosten van verzuim op een rijtje zetten? Laten we een voorbeeld uit de praktijk nemen. Stel: jouw ervaren 'salestijger' krijgt een ongeluk op de A2.

Hij breekt een paar ribben en loopt een flinke hersenschudding op. Hij is 3 maanden niet inzetbaar. Hoeveel geld gaat dat kosten?

Doorbetaling loon salesmanager:

 • Hij heeft een bruto maandsalaris van 4.000 euro.
 • Hij kan 3 maanden niet werken.
 • Volgens je cao betaal je hem tijdens zijn ziekte in het eerste jaar 100 procent van zijn loon. In de periode van ziekte is dat 12.000 euro.
 • Werkgeverslasten (loonheffingen): 2.400 euro.
Kosten verzuim
Totaal loonkosten tijdens ziekte: 14.400 euro

Extra kosten door verzuim:

 • Kosten verzuimbegeleiding en re-integratie: 400 euro.
 • Kosten inhuur vervangende salesmanager: 15.600 euro.
 • Productieverlies: 3.000 euro
 

Totaal extra kosten door verzuim:

19.000 euro

Tip: Rekentool verzuimkosten berekenen

Wil je weten wat kort of lang verzuim jouw bedrijf ongeveer zou kosten? Gebruik de rekentool met branche­gegevens van TNO en CBS.

Kosten verzuim verlagen, 3 tips

Hoe kun je de kosten door verzuim binnen jouw bedrijf verlagen? 3 gouden tips:

 1. Probeer het verzuim binnen je bedrijf zo laag mogelijk te houden. Met goed arbobeleid kun je uitval door ziekte beperken.

 2. Zorg dat je werknemers gezond en gelukkig zijn. Hoe? Leer van Het Vitaalste Bedrijf van Nederland.

 3. Ziekte kun je nooit helemaal voorkomen. Verzuim kan je veel geld kosten, maar dat hoeft niet! Neem een ziekte­verzuim­verzekering die bij jouw bedrijf past. ​

  kosten werknemers

  Krijg grip op personeels­kosten

  Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeels­kosten op een rij en 5 manieren om te besparen.

Meest gelezen

Whitepapers en online tests