Aandachtspunten bij het arbeidsvoorwaardengesprek

- bijgewerkt op 14 juni 2016
Arbeidsvoorwaardengesprek

De sollicitatiegesprekken zijn gevoerd en de geschikte kandidaat is geselecteerd. Alleen het arbeidsvoorwaardengesprek moet je nog houden. Zeven aandachtspunten voor tijdens het onderhandelen.

Arbeidsvoorwaardengesprek

Neem je een nieuwe werknemer aan? Dan is het arbeidsvoorwaardengesprek een belangrijk moment. Het doel van dit gesprek is dat jullie afspraken maken over de arbeidsvoorwaarden. Dat vraagt om de nodige voorbereiding, omdat je hierbij met veel verschillende onderwerpen te maken hebt.

Het is verstandig om goed op de hoogte te zijn van de belangrijkste soorten arbeidsvoorwaarden. Het voordeel is dat je tijdens de salarisonderhandelingen beter beslagen ten ijs komt. Je weet hiermee immers welke arbeidsvoorwaarden je als wisselgeld kunt gebruiken.

Waar kun je als werkgever op letten?

1. Passend salaris

Bepaal vooraf wat de onder- en bovengrens is van een passend salaris. Hiermee heb je voor jezelf een bandbreedte waarbinnen je kunt blijven. Zowel voor de werknemer als voor jou is de salarisbespreking namelijk een spel van geven en nemen.

Zet daarom tijdens de salarisonderhandelingen altijd iets lager in dan wat je op het oog hebt. De werknemer zet juist hoger in, waardoor de kans groot is dat jullie allebei op een bedrag uitkomen waarmee jullie allebei tevreden kunnen zijn. Vergeet niet dat jij uiteindelijk leidend bent in het gesprek en de uitkomst bepaalt.

Krijg grip op personeelskosten

Lees het gratis whitepaper met daarin:

  • De waarde van personeel
  • Personeelskosten op een rij
  • 5 manieren om te besparen

Download whitepaper

2. Secundaire arbeidsvoorwaarden

Een gesprek over arbeidsvoorwaarden gaat niet alleen over het salaris, maar juist ook over de secundaire arbeidsvoorwaarden. Vraag jezelf af wat belangrijk is voor de werknemer. Bijvoorbeeld een dertiende maand, thuiswerken of een opleiding op kosten van de werkgever.

Ben je aangesloten bij een cao? Houd er dan rekening mee dat je dan meestal verplicht bent om een aantal secundaire arbeidsvoorwaarden aan te bieden vanuit de cao. In de meeste gevallen mag je in positieve zin afwijken van de cao, zodat je iets extra’s kunt bieden.

Kijk ten slotte of de arbeidsvoorwaarden passen binnen de werkkostenregeling.

3. Maatwerk

Niet alle werknemers willen dezelfde arbeidsvoorwaarden. Wie daar als werkgever flexibel mee kan omspringen, is in staat maatwerk te bieden. Niet iedere werknemer wil bijvoorbeeld een leaseauto, ook al vertegenwoordigt die in verhouding een grotere waarde dan een reiskostenvergoeding.

Het uitgespaarde geld van de leaseauto kan zodoende worden besteed aan andere arbeidsvoorwaarden. Dit kan een telefoon van de zaak zijn, een reiskostenvergoeding, een tegemoetkoming in de kinderopvang of een ov-jaarkaart. Probeer de werknemer in elk geval iets te bieden wat hij niet zo snel bij een andere werkgever vindt.

4. Vakantiedagen

Een vast onderdeel van het arbeidsvoorwaardengesprek is het toekennen van het aantal vakantiedagen. Het wettelijk aantal vakantie-uren per jaar is vier keer het aantal uren dat de werknemer per week werkt.

Als een werknemer bijvoorbeeld 40 uur per week werkt, komt dat neer op 20 vakantiedagen per jaar. Maar waarschijnlijk zul je meer vakantiedagen bieden. Afspraken over deze bovenwettelijke vakantiedagen staan in een arbeidscontract of eventuele verplichte cao.

Vergeet daarbij niet dat je ook een vakantietoeslag moet uitkeren. Deze bedraagt minimaal 8 procent van het brutojaarsalaris.

5. Scholing


Een belangrijke onderhandelingstip is, indien van toepassing op jouw bedrijf, het aanbieden van extra cursussen of bijscholing. Zeker voor starters en personeel met weinig ervaring is het volgen van een training of opleiding een goede secundaire arbeidsvoorwaarde.

Maak wel duidelijke afspraken over het terugbetalen van de kosten als de medewerker binnen een bepaalde periode na de scholing vertrekt. Je kunt daarbij onder voorwaarden gebruikmaken van een studiekostenbeding.

6. Reiskosten

Het toekennen van een reiskostenvergoeding is niet verplicht, al is het gangbaar om dit wel te doen. In de meeste cao’s zijn hier afspraken over gemaakt. Werknemers die met eigen vervoer reizen, krijgen normaal gesproken 19 cent per kilometer, ongeacht het vervoersmiddel dat ze gebruiken. Dit is het maximale belastingvrije tarief.

Je kunt een hogere vergoeding afspreken, maar daarover betaal je meer belasting. Aan de onbelaste vergoeding van een ov-abonnement worden voorwaarden gesteld. Kijk hiervoor op de website van de Belastingdienst.

7. Flexibiliteit in werktijden

Met het aanbieden van extra flexibiliteit als flexibele werktijden of thuiswerken kweek je veel goodwill bij de toekomstige werknemer. Met thuiswerken geef je de werknemer een blijk van vertrouwen. Werknemers hechten daar vaak net zo veel belang aan als aan hun salaris.

En wil een werknemer met kinderen op kantoordagen 's ochtends eerst de kinderen naar school brengen? Sta dit dan toe. Zo wordt verspilde, kostbare werktijd in de files vermeden. Daar komt bij dat een werknemer met een tevreden thuissituatie vaak net een stapje extra zet.

Dat is goed nieuws, want daarmee bouw je aan de continuïteit van je bedrijf. Met dit complete pakket aan personeelsverzekeringen zorg je goed voor je personeel.

Zo beperk je risico's

- bijgewerkt op 14 juni 2016

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Wat zijn de kosten van personeel?

X
Kosten van personeel

Krijg grip op je personeelskosten met dit gratis whitepaper.

Download

En ga direct aan de slag met slimme bespaartips.