HR-trends 2023 personeel MKB
HR-trends 2023 personeel MKB

7 HR-trends voor 2023

Wat staat ondernemers in 2023 te wachten op het gebied van personeels­zaken? Hoe kun je het verschil maken op de arbeidsmarkt? Bekijk zeven HR-trends waar je niet onderuit kunt.

Op zoek naar de nieuwste trends? Bekijk de HR-trends 2024.

HR-trends in 2023

Als ondernemer is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in de markt. Niet alleen van de markt waarin jouw bedrijf actief is, maar ook van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Wat speelt er op het gebied van Human Resources (HR) en hoe kun je daar slim gebruik van maken in het MKB?

Globale HR-trends 2023

Uit onderzoek van onderzoeksbureau Gartner blijkt dat HR-leiders in 2023 rekening moeten houden met:

  • toenemende economische druk
  • schaars en duur talent
  • mondiale aanbodbeperkingen
  • verandering en onzekerheid.

Om daarmee om te gaan stellen bedrijven 5 prioriteiten voor HR in 2023:

  1. Effectiviteit van leiders en managers
    Zorg voor de juiste begeleiding van personeel. Meer gericht op 'menselijk leiderschap'.
  2. Organisatieontwerp en verandermanagement
    Help werknemers bij het omgaan met veranderingen en de gevolgen daarvan voor hun werk en welzijn.
  3. Andere ontwikkeling van personeel
    Door de veranderende kijk op werk zul je werknemers op een flexibele manier moeten helpen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Creëer een loopbaan die past bij hun ambities en jouw bedrijf.
  4. Werving blijft belangrijk
    Vijftig procent van de organisaties verwacht dat de concurrentie om talent de komende maanden zal toenemen. Nieuwe strategieën voor werving blijven dus belangrijk om voldoende personeel te hebben.
  5. Toekomst van werk
    Door het werken met externe en hybride arbeidskrachten blijven er aanpassingen nodig in de manier van werken en ondernemen.

Concrete HR-trends in Nederland

Naast deze globale HR-trends zijn er in Nederland concrete ontwikkelingen waar ondernemers met personeel mee te maken hebben in 2023. Waar moet je rekening mee houden? En hoe ga je daarmee om?

1. Enorme stijging personeels­kosten

De lonen gaan flink omhoog. Mede door de inflatie zullen werknemers vragen om meer salaris. Daarnaast is er een extra stijging van het wettelijk minimumloon. Dit gaat in één keer met ruim 10 procent omhoog. Ook veel cao-lonen zullen stijgen.

Wat moet je betalen in 2023? Bekijk alle bedragen per leeftijd: dit is het minimumloon 2023.

Je kunt werknemers in 2023 wel meer belastingvrij vergoeden. Zo stijgt de belastingvrije reiskostenvergoeding (naar 21 cent per kilometer) en ook de thuiswerkvergoeding (naar 2,15 euro per dag).

kosten personeel

Krijg grip op personeels­kosten

Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeels­kosten op een rij en 5 manieren om te besparen.

Daarnaast is er in 2023 meer ruimte in de werkkostenregeling (WKR). Hierdoor kun je werknemers meer cadeaus en werkmiddelen geven, zonder dat je daarover loonbelasting hoeft te betalen.

Toch zullen de personeels­kosten over het algemeen flink toenemen. Naast een goed salaris probeer je als werkgever ook het verschil te maken met aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden. Je doet veel om je werknemers aan boord te houden, maar dat kost wel geld.

2. Minder overheidssteun

Bedrijven krijgen geen overheidssteun meer ter compensatie van coronamaatregelen. En ondernemingen die tijdens de coronacrisis overheidssteun kregen, moeten dit nu terugbetalen.

Dit gaat waarschijnlijk zorgen voor meer faillissementen. Vooral kleine bedrijven in getroffen sectoren, zoals de horeca, zullen moeite hebben om het hoofd boven water te houden. Zeker omdat ook de voedselprijzen stijgen en mensen minder uitgeven.

3. Arbeidskrapte blijft een rol spelen

Zeker in het midden- en kleinbedrijf (MKB) zal het in 2023 moeilijk zijn om voldoende personeel te vinden. De krapte op de arbeidsmarkt zal naar verwachting blijven bestaan. Het UWV verwacht wel een vacaturedaling van 7 procent. De krapte zal dus iets afnemen, maar blijft de komende jaren een grote rol spelen in de meeste beroepsgroepen.

Bedrijven met meer middelen en aantrekkelijke voorwaarden zullen de strijd om goede werknemers winnen. Voor kleine bedrijven is het vooral zaak om werknemers te behouden. Met een sterke basis kun je het verschil maken en uiteindelijk weer verder bouwen.

Zorg dat goede werknemers niet zomaar vertrekken. Bekijk 9 tips om je personeels­verloop te verlagen.

4. Verzuim neemt toe

Door de toenemende werkdruk en financiële druk vallen steeds meer werknemers uit met psychische klachten. Dit zorgt voor langdurig verzuim. Vooral in kleine bedrijven is de impact van langdurig ziekte­verzuim enorm.

Daarnaast speelt corona nog altijd een rol in de hoge verzuim­cijfers. Ook het inzetten van personeel met weinig ervaring of niet de juiste scholing, zorgt voor meer fouten, ongelukken en blessures. Verzuim zal dus zeker een aandachtspunt zijn in 2023.

Hoe kun je het verzuim in jouw bedrijf verlagen? Ga aan de slag! Gebruik de checklist verzuim voorkomen.

5. Parttimers en zzp'ers vragen

Hoe kom je nog aan voldoende bezetting? Je kunt werknemers niet blijven vragen om over te werken. Maak daarover goede afspraken met parttime werknemers.

Probeer fulltime werken aantrekkelijk te maken, maar houd wel rekening met de wensen van je mensen in verband met hun werk-privé-balans. Want ook parttimers heb je hard nodig.

Daarnaast kun je proberen om zelfstandigen (zzp'ers) in dienst te nemen. De overheid probeert het voor zzp'ers aantrekkelijk te maken om (weer) in loondienst te gaan. Zo gaat de zelfstandigenaftrek de komende jaren omlaag. Als jij een mooi aanbod hebt, kun je zzp'ers misschien over de streep trekken en een contract geven.

Bekijk meer slimme oplossingen voor je personeels­tekort.

6. Sociale onrust en stakingen

Net als in 2022 zullen er naar verwachting in 2023 kwesties zijn die voor onrust zorgen in de maatschappij. Dit zal ook zijn weerslag hebben op de werkvloer. Protesten, stakingen en ludieke acties zullen vooral grotere bedrijven en overheden treffen, maar ook binnen kleine bedrijven kunnen er arbeidsconflicten ontstaan.

Houd als werknemer een vinger aan de pols en voorkom verdeeldheid door bijvoorbeeld discriminatie. Zorg vooral voor goed werkgeverschap en stimuleer werkplezier. Probeer daarnaast je team te verbinden door middel van gedeelde kernwaarden.

7. Ontwikkeling personeel belangrijk

Het opleiden en omscholen van werknemers is heel belangrijk. Met de juiste opleiding kunnen werknemers doorgroeien binnen je bedrijf. De overheid probeert die ontwikkeling te stimuleren. Bijvoorbeeld met een uitbreiding van het STAP-budget

Het managen van personeel is daarnaast heel belangrijk. Veel ondernemers zijn te druk om zich daar nu op toe te leggen, maar daar liggen juist kansen. Strategische personeels­planning is nodig.

Poll: Hoe denk jij over personeel managen?

Aan de lezers van Ondernemen Met Personeel stelden wij deze vraag: hoe denk jij over personeel managen? Onder 35% van de lezers is dit een prioriteit en 27% vindt dit een flinke uitdaging. 

hr trend ontwikkeling personeel

Kijk naar je huidige team en bepaal welke functies en vaardigheden je de komende jaren nodig gaat hebben. Zo kun je werknemers beter managen en prioriteiten stellen. Mocht je bedrijf al managers hebben, een HR-afdeling of een HR-medewerker, dan kun je samen bespreken hoe je jouw personeel door kan laten groeien in 2023.

Meer wijzigingen HR in 2023 HR-trends 2023 wetten personeel

Rondom Prinsjesdag werden allerlei wetswijzigingen aangekondigd die effect gaan hebben op werkgevers in 2023. Zoals:

  • Minder belastingvoordeel voor expats.
  • De bijdrage ZVW gaat omlaag.
  • Meer arbeidskorting voor werknemers.
  • Nog geen compensatie van de transitievergoeding als je door ziekte je bedrijf moet beëindigen. Op zijn vroegst pas in 2024.
  • Het pensioenstelsel wordt transparanter en persoonlijker.
  • Er komen in 2023 mogelijk nieuwe regels rondom het concurrentiebeding.

HR-trends 2023 in je inbox

Blijf op de hoogte van HR-trends, wetten en regels. Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Ondernemen met personeel.

Bekijk ook de wetswijzigingen op 1 juli 2023 voor ondernemers met personeel.

Vragen over HR-trends 2023

  • Hoe hoog is het minimumloon in 2023?

    Het minimumloon in 2023 is 1.934,40 euro per maand voor volwassenen vanaf 21 jaar. Dit minimumloon is geldig in de periode van 1 januari 2023 tot 1 juli 2023. Voor jongere werknemers betaal je een bepaald percentage van het minimumloon. Bekijk alle bedragen.

  • Waarom personeel omscholen?

    Door de krappe arbeidsmarkt is er steeds meer vraag naar specifieke vakkennis. Door personeel bij te scholen of om te scholen kun je de nodige expertise in huis houden en hoef je geen nieuwe werknemers te zoeken.

  • Is salarisverhoging verplicht bij inflatie?

    Bij een algemene prijsstijging (inflatie) in Nederland verhogen veel bedrijven hun prijzen en ook het salaris van hun werknemers. Dit gaat niet automatisch. Je bent niet verplicht een salarisverhoging te geven. Houd wel rekening met de aanpassing van je cao en het minimumloon in jouw branche. Door inflatie kunnen de salariseisen per branche veranderen.

  • Waar kan ik nieuwe wetten voor ondernemers vinden?

    Via de nieuwsbrief van Ondernemen met personeel kun je op de hoogte blijven van veranderingen in het arbeidsrecht. Op de website van de KvK vind je ook een overzicht met aankomende wetswijzigingen voor ondernemers.

  • Goed werkgeverschap en verzekeringen, wat is nodig?

    De meeste verzekeringen voor personeel zijn niet wettelijk verplicht. Toch kun je op basis van de wet over goed werkgeverschap concluderen dat bepaalde verzekeringen broodnodig zijn voor werknemers. Zorg bijvoorbeeld voor een ongevallen­verzekering en een vangnet bij langdurige arbeidsongeschiktheid.

Ondernemer wil groeien met personeel

Groeien met personeel

Samen met personeel werk je aan de groei van je bedrijf. Wil je weten wat daarbij in de weg kan staan? Met een adviseur breng je dit in kaart.

Meest gelezen

Cao in het MKB, een overzicht per branche

Bijna de helft van de ondernemers in het MKB werkt met een collectieve arbeids­overeenkomst (cao). Toch hebben nog veel ondernemers 'geen idee' of een cao van toepassing is. Een overzicht per branche.

Nieuwe wetten in 2022

Wat gaat er in 2022 veranderen voor ondernemers met personeel? Bekijk een overzicht van nieuwe wetten en regels voor werkgevers en werknemers vanaf 1 januari 2022 en daarna.

Arbowet, 7 vragen en antwoorden

De Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) is een belangrijke wet voor ondernemers met personeel. Wat staat er in de Arbowet? Hoe pas je de regels toe? Welke aandachtspunten zijn er in jouw branche? 7 vragen en antwoorden.

Wetswijzigingen voor ondernemers op 1 juli 2021

Halverwege het jaar is het altijd opletten voor werkgevers. Nieuwe wetten en regels staan voor de deur. Welke wetswijzigingen zijn er op 1 juli 2021? Een overzicht voor ondernemers met personeel.

Whitepapers en online tests