Minimumloon
Minimumloon

Minimumloon omhoog vanaf 1 juli 2015

Het wettelijk minimumloon per 1 juli 2015 is bekend. Dit bedrag stijgt ten opzichte van het huidige minimumloon. Dat blijkt uit een regeling die onlangs is gepubliceerd in de Staatscourant.

Het minimumloon wordt twee keer per jaar vastgesteld. Het bedrag voor de tweede helft van 2015 is inmiddels bekend. In de gepubliceerde regeling vind je de brutobedragen per maand, per week en per dag en onder meer een tabel met het minimumjeugdloon voor werknemers tot 23 jaar.

De Inspectie SZW is verantwoordelijk voor de handhaving van het minimumloon. Als tijdens een controle onderbetaling aan het licht komt, dan kan de inspectiedienst forse boetes uitdelen. De boetes lopen uiteen van 500 tot 10.000 euro per werknemer. De totale boete kan dus flink oplopen.

De overheid scherpt de regels rondom het minimumloon momenteel aan. Door de Wet aanpak schijnconstructies moet je straks onder meer het salarisgedeelte gelijk aan het minimumloon altijd giraal overmaken. Ook mag je bijvoorbeeld huisvestingskosten dan niet meer verrekenen met het minimumloon.

Bron: Ministerie van Sociale Zaken

Meest gelezen

Dit zijn de kosten van personeel

80481 Een werknemer kost meer dan zijn maandelijkse brutoloon. Als werkgever draag je namelijk verplichte bijdragen en reserveringen af.

Minimumloon, 7 vragen en antwoorden

58183 Wie hebben recht op het minimumloon? Wat is het wettelijk minimumloon (WML) op dit moment? Hoe zit het met jeugdloon? Zeven vragen en antwoorden voor werkgevers.

Whitepapers en online tests