Minimumloon
Minimumloon

Minimumloon stijgt per 1 juli 2014

De overheid past het minimumloon twee keer per jaar aan. Vanaf 1 juli 2014 gaat dit bedrag weer omhoog. Dat blijkt uit een regeling die onlangs is gepubliceerd in de Staatscourant.

Iedereen die bij je in dienst is, heeft recht op het wettelijk minimumloon. De overheid stelt dit per 1 januari en 1 juli vast op basis van de ontwikkeling van de contractlonen. Inmiddels zijn de nieuwe bedragen gepubliceerd voor het minimumloon van werknemers vanaf 23 jaar. Daarnaast is het minimumjeugdloon bekendgemaakt voor werknemers jonger dan 23 jaar.

In de regeling in de Staatscourant vind je de tabel met het minimum(jeugd)loon per 1 juli 2014. Daarbij gaat het om brutobedragen per maand, per week en per dag. Een minimumuurloon staat niet in de wet. Dit is afhankelijk van het aantal uren dat in je onderneming geldt als fulltime dienstverband (36, 38 of 40 uur).

Een werknemer die minder betaald krijgt dan het minimumloon, kan dit melden bij de Inspectie SZW. Als de inspectiedienst constateert dat hij wordt onderbetaald, kan dit leiden tot een hoge boete en in het uiterste geval een dwangsom. Daarnaast kan de werknemer naar de kantonrechter stappen.

Bron: Ministerie van Sociale Zaken

Meest gelezen

Whitepapers en online tests