Top 5 personeelsverzekeringen

- bijgewerkt op 08 november 2019
Overzicht van personeelsverzekeringen

Personeel zorgt voor extra risico’s voor je bedrijf. Denk aan een werknemer die langdurig ziek wordt. Dat kan je flink wat geld kosten. Met personeelsverzekeringen dek je de risico’s af. Een overzicht van de 5 belangrijkste verzekeringen voor werkgevers.

Overzicht van personeelsverzekeringen

Een werknemer die arbeidsongeschikt raakt. Of een ongeval op het werk. Dat kan je flink wat geld kosten als ondernemer. Het zijn risico’s die je als ondernemer voor eigen rekening kunt nemen, maar je kunt je ook verzekeren.

Verzekeringen voor werkgevers

Voor werkgevers bestaan veel verschillende verzekeringen. Sommige richten zich op de risico’s die je als werkgever loopt (zoals de ziekteverzuimverzekering). Andere verzekeringen zijn aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden voor je personeel (bijvoorbeeld de Nabestaandenverzekering).

De 5 belangrijkste personeelsverzekeringen op een rij:
 

1. Ziekteverzuimverzekering

Een zieke of arbeidsongeschikte werknemer kan je onderneming veel geld kosten. De loondoorbetaling bij ziekte is verplicht en kan wel twee jaar duren. Reken maar uit.

Vooral als je een klein bedrijf hebt is ziekteverzuim een groot gevaar. Je kunt zomaar een belangrijke werknemer kwijtraken door een ongeval, burn-out of ziekte. Veel kleine bedrijven kunnen de financiële gevolgen hiervan niet zelf opvangen.

Verzuimverzekering met arbodienstverlening

Het voorkomen van ziekteverzuim en begeleiden van zieke medewerkers kan je veel geld en tijd kosten. Er gelden vele wettelijke verplichtingen. Een verzuimverzekering helpt je bij de aanpak van verzuim.

Beperk je risico

Met een ziekteverzuimverzekering loopt je bedrijf geen financieel risico meer door ziek personeel. Veel verzekeraars bieden je ook hulp bij het voorkomen van verzuim (preventie) en de re-integratie van zieke werknemers.

Tip

Je kunt kiezen voor een MKB verzuim-ontzorgverzekering. Deze verzuimverzekering voldoet aan bepaalde voorwaarden van de overheid.

2. Collectieve ongevallenverzekering

Een collectieve ongevallenverzekering biedt een financiële compensatie als een werknemer door een ongeval overlijdt of blijvend invalide raakt. Denk aan ongevallen op het werk en tijdens het woon-werkverkeer.

Een uitgebreide ongevallenverzekering dekt alle ongevallen, 24 uur per dag. De dekking bestaat uit het uitkeren van een afgesproken bedrag als de werknemer overlijdt of een percentage van het verzekerde bedrag als de werknemer voor altijd invalide blijft.

3. Aansprakelijkheidsverzekering

Als werkgever ben je meestal aansprakelijk voor schade door fouten, nalatigheden of onvoorzichtigheid van personeel. Een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven dekt de kosten hiervoor af. Daardoor is je bedrijf beschermd tegen schadeclaims.

Naast een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) heb je ook een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV). Jij en je werknemers zijn hiermee verzekerd tegen de financiële schade na een beroepsfout, zoals het geven van verkeerd advies. Deze verzekering is met name nuttig voor werkgevers in de zakelijke dienstverlening.

4. Nabestaandenverzekering

Met een collectieve nabestaandenverzekering geef je jouw personeel meer zekerheid. Mocht een werknemer overlijden terwijl hij bij jou in dienst is, dan zorgt deze verzekering ervoor dat zijn partner een goede uitkering krijgt.

Daarmee dek je voor je werknemers niet alleen een risico af, maar bied je ook een waardevolle secundaire arbeidsvoorwaarde. Misschien kun je hiermee zelfs personeel aantrekken of langer behouden.

Let op

De Algemene nabestaandenwet (Anw) zorgt ervoor dat de partner van je overleden werknemer recht heeft op een uitkering van de overheid. Maar deze uitkering is zeer minimaal en aan allerlei voorwaarden gebonden. Een nabestaandenverzekering is dus geen overbodige luxe.

5. Expatverzekering

Steeds meer bedrijven ondernemen over de grens. Heb jij ook internationale ambities of ben je al internationaal actief? Dan kan een expatverzekering verstandig zijn. Hiermee zorg je ervoor dat je werknemers tegen de belangrijkste risico’s verzekerd zijn als zij (tijdelijk) in het buitenland werken of wonen.

Tips voor werkgevers

  • Welke risico's loop ik met mijn bedrijf?
    Bekijk een overzicht van de belangrijkste risico's en verzekeringen in het MKB. Download het gratis whitepaper, inclusief een handige risico-checklist.
  • Ga voor een personeelspakket
    Je kunt één verzekering afsluiten, maar het is vaak ook mogelijk om meerdere verzekeringen in één pakket onder te brengen. Met een personeelspakket ben je tegen een aantrekkelijk tarief verzekerd voor de belangrijkste risico’s van het werkgeverschap. Daarbij profiteer je meestal van een pakketkorting. Ook krijg je als onderdeel van een personeelspakket vaak ondersteuning om risico's te voorkomen of de gevolgen van een risico te beperken. 
  • Check de voorwaarden
    Lees altijd de polisvoorwaarden van de verzekering goed door. Daar vind je gegevens over de premie, dekking en eventuele uitsluitingen van die dekking. Schakel een verzekeringsadviseur in voor een goed advies op-maat.

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Lees meer over de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, zakelijke dienstverlening of persoonlijke dienstverlening en beperk je risico's.

Ga voor zekerheid

- bijgewerkt op 08 november 2019

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Advies over personeelsrisico's nodig?

X

Wil je weten waar je in jouw bedrijf op moet letten?
Vraag het aan een adviseur.

Plan afspraak