1. Verzuimverzekering
Een verzuimverzekering is voor veel bedrijven de belangrijkste verzekering rond personeel. Als een werknemer ziek wordt, kost je dat als ondernemer veel geld.
Loon doorbetalen tijdens ziekte
Als werkgever moet je namelijk twee jaar lang het loon doorbetalen van een zieke werknemer en in sommige gevallen nog langer. Met een verzuimverzekering dek je dit risico af.
Als je een verzuimverzekering afsluit ontvang je een vergoeding als een werknemer ziek of arbeidsongeschikt is. Daarmee kun je het loon van de zieke werknemer betalen totdat hij weer beter is.
Bij sommige verzekeraars krijg je ook budget en ondersteuning om verzuim te voorkomen en persoonlijke coaching tijdens de ziekte en re-integratie van een werknemer.
Wat kost een verzuimverzekering?
De kosten voor een verzuimverzekering worden berekend aan de hand van de totale loonsom van je bedrijf (het loon van al je werknemers bij elkaar). Een verzekeraar vraagt daarvan een klein percentage.
Dit percentage is afhankelijk van de samenstelling van je personeel, de verzuimcijfers van de afgelopen jaren en de branche waarin jouw bedrijf actief is.
De kosten zijn verder volledig afhankelijk van het verzekeringspakket dat jij kiest (dekkingspercentage, eigen risico, inclusief arbodienst of niet).
- Wil je weten wat een verzuimverzekering voor jouw bedrijf kost? Bekijk premievoorbeelden per branche of vraag een offerte aan.
2. ZW-eigenrisicoverzekering
Als een werknemer ziek uit dienst gaat en in de Ziektewet (ZW) belandt, dan zorgt het UWV normaal gesproken voor een uitkering. Maar als jij ervoor gekozen hebt om eigenrisicodrager te zijn, moet jij de uitkering betalen.
Met een Ziektewet-eigenrisicoverzekering breng je dit risico onder bij een verzekeraar.
Wat kost een ZW-eigenrisicoverzekering?
De premie hangt onder andere af van de branche waarin jouw bedrijf actief is. Ook wordt er gekeken naar het aantal werknemers met een tijdelijk contract en de verhouding tussen het loon van deze tijdelijke werknemers en de totale loonsom.
- Lees meer over de Ziektewet-eigenrisicoverzekering.
Lees in ons gratis whitepaper tips van ondernemers, doe je eigen risico-checklist en ontdek de top 5 verzekeringen per branche.Welke verzekeringen heb ik nodig?
3. WGA-eigenrisicoverzekering
Als een werknemer na twee jaar nog steeds ziek is en voorlopig niet kan werken, krijgt hij een WGA-uitkering. Als jij ervoor gekozen hebt eigenrisicodrager te zijn voor de WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten), dan moet jij deze uitkering betalen.
Met een WGA-eigenrisicoverzekering dek je dit financiële risico. Je krijgt ook persoonlijke ondersteuning bij langdurige arbeidsongeschiktheid van (ex-)werknemers.
- Lees meer over de WGA-eigenrisicoverzekering.
4. Collectieve WIA-verzekering
Met een collectieve WIA-verzekering bied je je personeel een extra vangnet bij arbeidsongeschiktheid. Dit kan een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde zijn voor (nieuwe) werknemers.
WIA-uitkering
Je werknemers kunnen namelijk een forse inkomensdaling ervaren door ziekte, omdat er vaak beperkt of geen recht is op een WIA-uitkering.
Met een WIA-verzekering zorg jij voor een financiële aanvulling en de nodige coaching.
- Lees meer over de Collectieve WIA-verzekering.
5. Anw-pensioen
Als een werknemer overlijdt, kunnen de nabestaanden te maken krijgen met inkomensverlies. De achterblijvende partner krijgt vaak geen of een lage Anw-uitkering van de overheid.
Met een Anw-pensioen vul je dat tekort aan tot een gewenst bedrag. Daarmee zorg je goed voor de familie van je personeel.
- Lees meer over het Anw-pensioen.
6. Collectieve nabestaandenverzekering
Een andere optie om te zorgen voor de nabestaanden van een overleden werknemer is de collectieve nabestaandenverzekering. Je zorgt hiermee voor een eenmalige of maandelijkse uitkering.
Bij deze verzekering kun je ook jezelf meeverzekeren als ondernemer.
- Lees meer over de Collectieve nabestaandenverzekering.
7. Expatverzekering
Als je werknemers in het buitenland laat werken is een expatverzekering aan te raden. Je kunt in veel gevallen zelf een pakket samenstellen voor je expat(s). Zo kun je de ziektekosten, tandheelkundige kosten, ongevallen en arbeidsongeschiktheid verzekeren. Je kunt deze verzekering voor een of meerdere werknemers (collectief) afsluiten.
- Lees meer over de Expatverzekering.
8. Ongevallenverzekering
Met een ongevallenverzekering regel je een eenmalige uitkering bij overlijden of invaliditeit door een arbeidsongeval. Hiermee kun je de getroffen werknemer of zijn nabestaanden financieel ondersteunen.
Ook extra kosten voor omscholing en aanpassing van de werkplek, auto of huis zijn meeverzekerd. Voor ondernemers in bepaalde branches is deze verzekering verplicht.
- Lees meer over de Ongevallenverzekering.