Eenmanzaak met personeel
Eenmanzaak met personeel

Pleidooi voor korting bij eerste werknemer

Zzp’ers die personeel aannemen, moeten een steuntje in de rug krijgen. Door de personeels­kosten voor hen tijdelijk te verlagen, is de drempel om werkgever te worden lager. D66 pleit hiervoor, aldus RTL Nieuws.

Nederland telt bijna 1 miljoen zzp’ers. Slechts een klein deel van hen gaat over tot het aannemen van personeel. Volgens de partij komt dit doordat je als ondernemer veel geld kwijt bent aan personeels­kosten. Zo betaal je vaak nog zo’n 20 tot 35 procent bovenop het salaris aan onder meer werkgeverspremies.

D66-Kamerlid Steven van Weyenberg wil daarom dat er een korting komt bij het aannemen van de eerste werknemer. Hiermee worden zzp’ers de eerste twee jaar vrijgesteld van de verplichte werkgeverspremie. Deze premiekorting zou dan alleen betrekking hebben op de eerste werknemer.

Van Weyenberg denkt dat zzp’ers hierdoor eerder werkgever zullen worden. ‘Ik hoop echt dat ondernemers gaan denken: nou, dan durf ik de eerste aan te nemen. Als dat dan goed bevalt, dan denk ik dat de drempel weg is om een tweede, derde of vierde enzovoort aan te nemen’, aldus het Kamerlid.

Bron: RTL Nieuws

Meest gelezen

Whitepapers en online tests