Wetswijzigingen personeel 1 juli 2020
Wetswijzigingen personeel 1 juli 2020

Nieuwe wetten op 1 juli 2020

7089 Op 1 juli 2020 zijn er een aantal wetswijzigingen in Nederland. Welke nieuwe wetten en regels zijn van belang voor ondernemers met personeel? Een handig overzicht.

Aanvullend geboorteverlof

Vanaf 1 juli 2020 hebben werknemers recht op meer geboorteverlof. Naast het standaard geboorteverlof van 1 werkweek (betaald), mogen partners in het eerste halfjaar na de geboorte aanvullend geboorteverlof opnemen van minimaal 1 week en maximaal 5 weken.

Tijdens aanvullend geboorteverlof ontvangt je werknemer 70 procent van zijn loon. Je vraagt daarvoor een uitkering aan bij het UWV. Je werknemer komt hiervoor in aanmerking als:

  • het kind is geboren op of na 1 juli 2020; en
  • je werknemer de partner is van de moeder van het kind; en
  • je werknemer eerst standaard geboorteverlof heeft opgenomen (1 week).

Lees meer over aanvullend geboorteverlof en het aanvragen van een uitkering voor je werknemer.

Nieuw minimumloon 1 juli 2020

Het wettelijk minimumloon voor volwassenen (vanaf 21 jaar) is met 27 euro gestegen. Bij een fulltime dienstverband wordt het minimumloon 1.680,- euro bruto per maand. Het minimumjeugdloon is ook aangepast.

Bekijk de nieuwe bedragen per leeftijd in het artikel Minimumloon 2020, dit zijn de bedragen.

Als er voor jouw werknemers een cao geldt, kijk dan goed naar het nieuwe minimumloon dat bij de cao hoort. Lees meer over het minimumloon in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel en zakelijke dienstverlening.

NOW 2.0

Vanaf 6 juli 2020 kunnen werkgevers een beroep doen op NOW 2.0. Deze noodvoorziening is er voor werkgevers die door de coronacrisis meer dan 20 procent omzetverlies hebben. Met NOW 2.0 kun je compensatie krijgen voor je loonkosten tot 1 oktober 2020.

Lees meer over NOW 2.0 aanvragen.

Compensatie transitievergoeding

Mogelijk heb je het gemist door de coronacrisis: sinds 1 april 2020 kun je een compensatie van de transitievergoeding krijgen voor langdurig zieke of arbeidsongeschikte werknemers die je hebt ontslagen op of na 1 juli 2015. 

Je moet voor 1 oktober 2020 de compensatie aanvragen bij het UWV.

Bonus: persoonlijke rapport

Klaar voor (meer) personeel?

Test jezelf en je bedrijf. Beantwoord tien vragen met ja of nee en zie direct of je klaar bent voor (meer) personeel.

Wet arbeidsmarkt in balans

De belangrijkste nieuwe wet in 2020 is de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Deze werd al van kracht op 1 januari 2020.

In de WAB staan enkele aanpassingen van bestaande wetten. Een korte opsomming:

  • De ketenregeling voor contracten is nu ruimer. Je mag drie aansluitende contracten aanbieden in drie jaar.
  • Er gelden extra regels voor oproepkrachten. Je moet ze vier dagen van tevoren oproepen en na een jaar een contract aanbieden voor vaste uren.
  • Payrollers hebben recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als de rest van je personeel, behalve het pensioen.
  • De WW-premie is verlaagd voor werknemers met een vast contract.
  • Er geldt een cumulatiegrond voor ontslag (optelsom van ontslagredenen).
  • De transitievergoeding bij ontslag wordt anders berekend.

Wil je weten hoe je de WAB kunt toepassen in je bedrijf? Gebruik het stappenplan WAB en ga aan de slag.

MKB verzuim-ontzorg­verzekering

Op 1 januari 2020 werd ook de MKB verzuim-ontzorg­verzekering geïntroduceerd. Deze verzekering moet voldoen aan bepaalde eisen van de overheid en werkgeversorganisaties. In 2021 volgen nieuwe maatregelen om kleine bedrijven te ondersteunen bij verzuim van personeel.

Meer nieuwe wetten in 2020

Er zijn nog een aantal wetswijzigingen op 1 juli 2020 die niet direct betrekking hebben op personeel, maar misschien wel van belang zijn voor jouw bedrijfsvoering. Zoals:

Op 1 januari zijn er al een paar belangrijke nieuwe wetten bijgekomen voor ondernemers met personeel. Bekijk de wetswijzigingen van 1 januari 2020.

Daarnaast worden er nog meer wetswijzigingen verwacht, die ingaan op 1 januari 2021. Ben je benieuwd naar de nieuwe wetten voor ondernemers en werkgevers? Volg de ontwikkelingen via onze wekelijkse nieuwsbrief.

Branches ondernemers

Ken jij de risico's al?

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Ontdek de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, persoonlijke of zakelijke dienst­verlening en beperk je risico's.

Meest gelezen

Cao verplicht in 4 gevallen

43317 De kans is groot dat jouw onderneming ook gebonden is aan een cao. In welke gevallen is een cao verplicht? Ga na of de cao verplicht is en voorkom hoge claims van werknemers.

Whitepapers en online tests