Wetten 1 juli 2021 MKB
Wetten 1 juli 2021 MKB

Wetswijzigingen voor ondernemers op 1 juli 2021

Halverwege het jaar is het altijd opletten voor werkgevers. Nieuwe wetten en regels staan voor de deur. Welke wetswijzigingen zijn er op 1 juli 2021? Een overzicht voor ondernemers met personeel.

Op zoek naar de nieuwe wetten? Bekijk de: 

Nieuw minimumloon 1 juli 2021

Voor alle werkgevers in Nederland is het minimumloon van belang. Je mag een werknemer niet onderbetalen. Pas daarom de lonen aan, waar nodig.

Het wettelijk minimumloon voor volwassenen (vanaf 21 jaar) stijgt op 1 juli met ruim 16 euro. Bij een fulltime dienstverband wordt het minimumloon 1.701,- euro bruto per maand. Het minimumjeugdloon stijgt ook mee.

Bekijk alle nieuwe bedragen per leeftijd, per maand, week en dag in het overzicht minimumloon 2021.

De cao-lonen stijgen mee met het minimumloon. Kijk dus goed welke bedragen en regels er gelden in jouw branche. Lees meer over het minimumloon in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel en zakelijke dienstverlening.

Verblijfsvergunning voor buitenlands personeel

Voor jonge innovatieve bedrijven (start-ups) is er sinds 1 juni 2021 een nieuwe regeling. Als jouw bedrijf voldoet aan de criteria kun je makkelijker werknemers uit het buitenland aannemen.

Het gaat om buitenlands personeel dat essentieel is voor de groei van het bedrijf. Door de nieuwe regeling kunnen deze kennismigranten sneller een verblijfsvergunning krijgen.

Vaak konden start-ups niet het salaris betalen dat vereist is voor een snellere procedure voor een verblijfsvergunning voor een kennismigrant. Het salariscriterium voor de verblijfsvergunning is nu lager.

Voorwaarde is wel dat de buitenlandse werknemer ook een aandeel in je bedrijf krijgt of mede-eigenaar wordt.

Vakantiedagen 2020 vervallen

Als een werknemer nog wettelijke vakantiedagen uit 2020 over had, dan vervallen die op 1 juli 2021. Voor bovenwettelijke vakantiedagen gelden andere regels. Die zijn vijf jaar geldig.

Zorg wel dat je de werknemer goed en duidelijk informeert over zijn saldo vakantiedagen en de vervaldatum. Anders kan je werknemer bezwaar maken en mogelijk alsnog recht hebben op de vakantiedagen.

Aanpassing bestuursregels

Op 1 juli 2021 moeten bedrijven voldoen aan de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR). Het gaat om bestuursregels die al golden voor bv's en nv's, maar nu ook gelden voor verenigingen, stichtingen, coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen.

Zo zijn er aanpassingen van de regels over de taakvervulling door bestuurders en toezichthouders, meervoudig stemrecht en aansprakelijkheid in geval van onbehoorlijke taakvervulling. Daarnaast gelden er ruimere ontslaggronden voor slecht functionerende stichtingsbestuurders en toezichthouders.

Als deze nieuwe wet ook voor jouw onderneming geldt, dan moet je de statuten aanpassen. Dit hoeft niet voor 1 juli 2021. Tot 1 juli 2026 krijg je de tijd om de statuten aan te passen. In de tussentijd gaat de wet boven de statuten van je onderneming.

Wat moet je aanpassen? Lees meer over de impact van de WBTR op je organisatie.

Bonus: persoonlijke rapport

Test: Klaar voor personeel?

Test jezelf en je bedrijf. Beantwoord tien vragen met ja of nee en zie direct of je klaar bent voor (meer) personeel.

Telefonische verkoop aan banden

Als jij of je werknemers aan telemarketing of koude acquisitie doen, is het even opletten vanaf 1 juli 2021. Er is namelijk een wijziging in de telecommunicatiewet.

Je mag niet meer ongevraagd telefonisch verkopen. Consumenten en ondernemers zonder rechtspersoonlijkheid, zoals een eenmanszaak, mag je alleen nog bellen als ze daar expliciet toestemming voor hebben gegeven (opt-in).

Daarnaast wordt telemarketing richting bestaande klanten beperkt. Er komt een maximale periode waarbinnen nog contact opgenomen mag worden met de klant. Bijvoorbeeld tot 1 jaar na de laatste aankoop. Deze termijn wordt via zelfregulering bepaald.

Je mag ook niet meer anoniem (laten) bellen: het telefoonnummer moet zichtbaar zijn.

Wetswijzigingen 1 juli 2021 per branche

Voor bepaalde branches gaan er specifieke wetswijzigingen in op 1 juli 2021. Een paar belangrijke wijzigingen voor drie branches:

Horeca

Detailhandel

Persoonlijke dienstverlening

Bekijk meer wetswijzigingen voor ondernemers in verschillende branches.

Wetswijzigingen ondernemers 2021 en 2022

Op 1 januari zijn er al een paar belangrijke nieuwe wetten bijgekomen voor ondernemers met personeel. Pas jij ze al toe? Bekijk de nieuwe wetten in 2021 voor het MKB.

Later in 2021 zullen er nog meer wetswijzigingen bekend worden gemaakt. Op Prinsjesdag (de derde dinsdag van september) worden de nieuwe toekomstplannen van het kabinet gepresenteerd.

Ben je benieuwd naar nieuwe wetten voor ondernemers met personeel? Volg de ontwikkelingen via onze wekelijkse nieuwsbrief.

Coronaregels en hulp van de overheid

Hoewel de vooruitzichten steeds beter zijn, hebben de coronabeperkingen nog steeds impact op bedrijven in de tweede helft van 2021. Het kabinet zal daarom het steunpakket voor banen en economie door laten lopen in het derde kwartaal van 2021.

  • De financiële steunmaatregelen tijdens de coronacrisis moeten ervoor zorgen dat zo veel mogelijk banen behouden blijven. Lees bijvoorbeeld meer over de NOW-regeling. De aanvraagperiode voor het derde kwartaal begint op 5 juli.
  • Blijf ook op de hoogte van de coronaregels en protocollen voor jouw branche. Volg daarbij de richtlijnen op van de overheid en het RIVM.

Op zoek naar de nieuwste wetten? Bekijk de wetswijzigingen voor 2022.

Vragen over wetswijzigingen voor ondernemers

  • Wat zijn de belangrijkste wetswijzigingen op 1 juli 2021?Het minimumloon gaat omhoog naar 1701,- euro bruto per maand. Start-ups kunnen makkelijker buitenlands personeel aantrekken. En de bestuursregels voor verenigingen, stichtingen, coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen veranderen. Daarnaast zijn er voor de horeca, detailhandel en persoonlijke dienstverlening ook een paar belangrijke wetswijzigingen op 1 juli 2021.
  • Hoe kan ik wetswijzigingen doorvoeren in mijn bedrijf?

    Het is belangrijk om zelf op de hoogte te blijven van wetswijzigingen voor bedrijven. Schakel eventueel de hulp in van een jurist of een belastingadviseur bij het correct toepassen van nieuwe wetten in 2021. Houd ook je werknemers op de hoogte van veranderingen die voor hen van belang zijn. Pas waar nodig je contracten en personeels­handboek aan.

  • Welke wetswijzigingen zijn er voor mijn branche?

    Per branche kunnen er nog extra regels en aanpassingen zijn in 2021. Houd vooral de (nieuwe) cao voor jouw branche in de gaten. Zo kan er een hoger minimumloon van toepassing zijn en kunnen er andere regels voor pensioen en omscholing gelden.

  • Waar kan ik wetswijzigingen voor ondernemers vinden?

    Via onze nieuwsbrief kun je op de hoogte blijven van nieuwe wetten en regels voor ondernemers met personeel. Op de website van de KvK vind je een overzicht met aankomende wetswijzigingen voor ondernemers.

Personeel verzekeren ja of nee

Welke verzekeringen heb ik nodig?

Lees in ons gratis whitepaper tips van ondernemers, doe je eigen risico-checklist en ontdek de top 5 verzekeringen per branche.

Meest gelezen

Cao in het MKB, een overzicht per branche

Bijna de helft van de ondernemers in het MKB werkt met een collectieve arbeids­overeenkomst (cao). Toch hebben nog veel ondernemers 'geen idee' of een cao van toepassing is. Een overzicht per branche.

Nieuwe wetten in 2022

Wat gaat er in 2022 veranderen voor ondernemers met personeel? Bekijk een overzicht van nieuwe wetten en regels voor werkgevers en werknemers vanaf 1 januari 2022 en daarna.

Arbowet, 7 vragen en antwoorden

De Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) is een belangrijke wet voor ondernemers met personeel. Wat staat er in de Arbowet? Hoe pas je de regels toe? Welke aandachtspunten zijn er in jouw branche? 7 vragen en antwoorden.

Salaris vergelijken in het MKB

Wat is een passend salaris voor jouw medewerker? Hoeveel loon geven andere werkgevers in jouw branche en regio? Gebruik deze tips, tools en onderzoeken voor salaris vergelijken in het MKB.

Whitepapers en online tests