Wat zijn de kosten van personeel?

kosten personeel hoeveel

Krijg grip op je kosten en ga direct aan de slag met bespaartips.

Personeelskosten verlagen
Personeelskosten verlagen

Besparen op personeels­kosten, hoe doe je dat?

Het is soms noodzakelijk om de personeels­kosten te verlagen. Daarvoor hoef je lang niet altijd pijnlijke maatregelen te nemen. Lees hoe je kunt besparen op personeels­kosten en tegelijk de bedrijfsopbrengsten verhoogt.

Het personeel is vaak de grootste investering van een bedrijf. Veel werkgevers willen voorkomen dat de kosten van personeel de pan uit rijzen.

Daarnaast is het mogelijk dat zij noodgedwongen moeten besparen op personeels­kosten. Dat kan onder meer nodig zijn als de omzet terugloopt door het wegvallen van klanten.

Besparingsmogelijkheden personeel

Besparen op personeels­kosten is op veel manieren mogelijk. Soms hoef je werknemers daarbij niet in hun portemonnee te raken, bijvoorbeeld met een verhoging van de productiviteit of subsidies. 

In andere gevallen kan het nodig zijn om ingrijpender maatregelen te nemen, zoals een versobering van arbeidsvoorwaarden. Wij hebben 3 besparingsmogelijkheden op een rij gezet:

1. Arbeidsvoorwaarden versoberen

Het inkrimpen van arbeidsvoorwaarden is het pijnlijkst. Dat is helemaal het geval als je werknemers vraagt om pensioen en salaris in te leveren. Daarentegen is het meestal minder pijnlijk om te besparen op reis- en mobiliteitskosten.

Toch is enige voorzichtigheid op zijn plaats. Uitgebreid besparen op de arbeidsvoorwaarden kan de sfeer op de werkvloer namelijk flink bederven. Ook kun je arbeidsvoorwaarden niet zomaar eenzijdig wijzigen, omdat ze deel uitmaken van een contract.

Vaak heb je de instemming van de werknemer nodig. Ten slotte moet je rekening houden met de arbeidsvoorwaarden in een eventuele verplichte cao.

branche risico

Ken jij de risico's al?

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Ontdek de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, persoonlijke of zakelijke dienst­verlening en beperk je risico's.

2. Productiviteit verhogen

In plaats van te snijden in arbeidsvoorwaarden, kun je ook de productiviteit verhogen. Daardoor krijg je meer gedaan met hetzelfde team, waardoor je uiteindelijk bespaart op de wervingskosten.

Je hoeft namelijk minder snel nieuwe mensen aan te trekken. Vergeet daarbij niet de werk-privébalans in het oog te houden, zodat je werknemers voldoende kunnen herstellen van hun werk.

Voor een hogere productiviteit kun je werknemers het beste uit zichzelf in beweging laten komen. Leg daarvoor eerst je oor te luister om te ontdekken wat zij nodig hebben om efficiënter te werken.

Vaak hebben zij waardevolle ideeën over de manier waarop het werk anders kan worden georganiseerd. Geef ze vervolgens de verantwoordelijkheid en de middelen om hier zelf mee aan de slag te gaan.

3. Subsidies aanvragen

Met subsidies voor personeel kun je de kosten behoorlijk drukken. Het voordeel is dat je geen pijnlijke maatregelen hoeft te nemen, zoals een versobering van arbeidsvoorwaarden.

Daarbij kun je als werkgever kiezen uit een groot aantal subsidieregelingen. Die zijn onder meer gericht op werkgevers die bereid zijn om uitkeringsgerechtigde jongeren, ouderen en arbeidsgehandicapten in dienst te nemen.

Het voordeel voor de werkgever kan met deze regelingen oplopen tot duizenden euro’s per jaar. Daarbij is een goede voorbereiding wel noodzakelijk. Bij subsidieregelingen krijg je namelijk te maken met allerlei voorwaarden.

Ook moet je bij het aannemen van arbeidsgehandicapten bijvoorbeeld het personeels­beleid hierop afstemmen. Laat je daarom altijd goed adviseren voordat je subsidies aanvraagt.

Besparen op personeels­kosten?

Krijg grip op je personeels­kosten. Bekijk nog 5 tips om slim te besparen op de kosten rondom personeel en vraag ons gratis whitepaper aan!

Meest gelezen

Dit is het minimumloon 2023

In 2023 is het minimumloon een stuk hoger. Na een stijging van ruim 10 procent op 1 januari gaat het minimumloon verder omhoog op 1 juli. Wat is het minimumloon in 2023? Bekijk alle bedragen per leeftijd, per maand, week en dag. En bereken het minimumloon 2023 per uur.

Wat is het minimumloon in 2022?

Hoe hoog is het minimumloon in 2022? Wat moet je betalen per leeftijd, per week, dag en uur? Bekijk een overzicht van de minimumlonen per 1 januari en 1 juli 2022.

Minimumloon 2024, overzicht per leeftijd

Het minimumloon is gestegen in 2024. Voor het eerst is er een wettelijk minimum uurloon. Sinds 1 januari is dat 13,27 euro per uur voor werknemers van 21 jaar en ouder. Bekijk het nieuwe minimumloon per leeftijd.

Dit zijn de kosten van personeel

Een werknemer kost meer dan zijn maandelijkse brutoloon. Als werkgever draag je namelijk verplichte bijdragen en reserveringen af. Wat voor personeels­kosten zijn er en welke zijn verplicht?

Whitepapers en online tests