Besparen op personeelskosten, hoe doe je dat?

- bijgewerkt op 21 april 2017
Personeelskosten verlagen

Het is soms noodzakelijk om de personeelskosten te verlagen. Daarvoor hoef je lang niet altijd pijnlijke maatregelen te nemen. Lees hoe je kunt besparen op personeelskosten en tegelijk de bedrijfsopbrengsten verhoogt.

Personeelskosten verlagen

Het personeel is vaak de grootste investering van een bedrijf. Veel werkgevers willen voorkomen dat de kosten van personeel de pan uit rijzen. Daarnaast is het mogelijk dat zij noodgedwongen moeten besparen op personeelskosten. Dat kan onder meer nodig zijn als de omzet terugloopt door het wegvallen van klanten.

Besparen op personeelskosten is op veel manieren mogelijk. Soms hoef je werknemers daarbij niet in hun portemonnee te raken, bijvoorbeeld met een verhoging van de productiviteit of subsidies. In andere gevallen kan het nodig zijn om ingrijpender maatregelen te nemen, zoals een versobering van arbeidsvoorwaarden.

Besparingsmogelijkheden personeel

Arbeidsvoorwaarden versoberen

Het inkrimpen van arbeidsvoorwaarden is het pijnlijkst. Dat is helemaal het geval als je werknemers vraagt om pensioen en salaris in te leveren. Daarentegen is het meestal minder pijnlijk om te besparen op reis- en mobiliteitskosten.

Toch is enige voorzichtigheid op zijn plaats. Uitgebreid besparen op de arbeidsvoorwaarden kan de sfeer op de werkvloer namelijk flink bederven. Ook kun je arbeidsvoorwaarden niet zomaar eenzijdig wijzigen, omdat ze deel uitmaken van een contract. Vaak heb je de instemming van de werknemer nodig. Ten slotte moet je rekening houden met de arbeidsvoorwaarden in een eventuele verplichte cao.

Risico's in jouw branche

Voorkom uitglijders met jouw bedrijf. Lees meer over de gevaren in jouw branche: 

Ga voor zekerheid

Productiviteit verhogen

In plaats van te snijden in arbeidsvoorwaarden, kun je ook de productiviteit verhogen. Daardoor krijg je meer gedaan met hetzelfde team, waardoor je uiteindelijk bespaart op de wervingskosten. Je hoeft namelijk minder snel nieuwe mensen aan te trekken. Vergeet daarbij niet de werk-privébalans in het oog te houden, zodat je werknemers voldoende kunnen herstellen van hun werk.

Voor een hogere productiviteit kun je werknemers het beste uit zichzelf in beweging laten komen. Leg daarvoor eerst je oor te luister om te ontdekken wat zij nodig hebben om efficiënter te werken. Vaak hebben zij waardevolle ideeën over de manier waarop het werk anders kan worden georganiseerd. Geef ze vervolgens de verantwoordelijkheid en de middelen om hier zelf mee aan de slag te gaan.

Subsidies aanvragen

Met subsidies voor personeel kun je de kosten behoorlijk drukken. Het voordeel is dat je geen pijnlijke maatregelen hoeft te nemen, zoals een versobering van arbeidsvoorwaarden. Daarbij kun je als werkgever kiezen uit een groot aantal subsidieregelingen. Die zijn onder meer gericht op werkgevers die bereid zijn om uitkeringsgerechtigde jongeren, ouderen en arbeidsgehandicapten in dienst te nemen.

Het voordeel voor de werkgever kan met deze regelingen oplopen tot duizenden euro’s per jaar. Daarbij is een goede voorbereiding wel noodzakelijk. Bij subsidieregelingen krijg je namelijk te maken met allerlei voorwaarden. Ook moet je bij het aannemen van arbeidsgehandicapten bijvoorbeeld het personeelsbeleid hierop afstemmen. Laat je daarom altijd goed adviseren voordat je subsidies aanvraagt.

5 tips om te besparen op personeelskosten

Krijg grip op je personeelskosten. Bekijk nog 5 tips om slim te besparen op de kosten rondom personeel. Lees het gratis whitepaper.

- bijgewerkt op 21 april 2017

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Wat zijn de kosten van personeel?

X
Kosten van personeel

Krijg grip op je personeelskosten met dit gratis whitepaper.

Download

En ga direct aan de slag met slimme bespaartips.